Olijfolie dagelijks gebruiken verlaagt het dementierisico, zegt nieuwe studie

LLara 16 mei 2024 07:01

Olijfolie, alom bekend om zijn voordelen voor de gezondheid, trekt opnieuw de aandacht van wetenschappers. Een nieuwe grootschalige studie geeft aan dat dagelijks gebruik van olijfolie het risico op sterfte door dementie aanzienlijk kan verminderen.

Dagelijks olijfolie vermindert dementierisico

De heilzame kracht van olijfolie heeft opnieuw de aandacht van de wetenschap getrokken. Een recente grootschalige studie in het gerenommeerde tijdschrift JAMA Network Open toont aan dat het dagelijkse gebruik van olijfolie in verband gebracht kan worden met een aanzienlijk verminderd risico op sterfte door dementie. Dit onderzoek onderstreept de mogelijke beschermende werking van olijfolie op de hersengezondheid en bevestigt de unieke voordelen van dit mediterrane wondermiddel.

Meer olijfolie, minder dementierisico

Het onderzoek, dat 28 jaar lang 92.383 deelnemers volgde, onthulde dat mensen die dagelijks meer dan 7 gram olijfolie gebruikten, een 28% lager risico hadden op overlijden door dementie in vergelijking met degenen die minder olijfolie gebruikten. Dit betekent dat het consumeren van ongeveer een halve eetlepel olijfolie per dag kan bijdragen aan de bescherming van de hersenen en ons kan helpen te wapenen tegen de gevreesde ziekte.

Olijfolie is meer dan een eenvoudig ingrediënt in onze keuken. Het is rijk aan antioxidanten, bevat ontstekingsremmende stoffen en bevat tal van andere gunstige verbindingen. Deze eigenschappen maken het een waardevolle toevoeging aan ons dieet, bijdragend aan een optimale veroudering en preventie van dementie. Het regelmatig consumeren van olijfolie kan een positieve invloed hebben op de hersenfunctie en het risico op geheugenproblemen verminderen.

Olijfolie: een must in het mediterrane dieet

De resultaten van deze studie bevestigen het belang van olijfolie in ons dieet, met name als een belangrijke bron van vet in een gezond mediterraan dieet. Dit is vooral relevant voor ouderen en mensen met een verhoogd risico op neurodegeneratieve aandoeningen. Dus als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om je gezondheid en welzijn op lange termijn te bevorderen, dan zou je kunnen overwegen om olijfolie toe te voegen aan je dagelijkse voeding.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.