Onderzoek naar postcovidsyndroom start ondanks uitblijven beloofde overheidsfondsen

LLara 20 oktober 2023 14:47

Vijf universitair medisch centra starten onderzoeken naar de oorzaak van het postcovidsyndroom, ondanks het uitblijven van beloofde overheidsfondsen. De studies worden gefinancierd met ingezameld geld, omdat de door de overheid beloofde fondsen nog niet beschikbaar zijn.

Universitair medisch centra starten onderzoeken

In een poging om meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van het postcovidsyndroom - voorheen bekend als long covid of langdurige covid - zijn vijf universitair medisch centra in Nederland begonnen met verschillende onderzoeken. Deze centra, gevestigd in Rotterdam, Amsterdam, Leiden, Utrecht en Maastricht, hopen met hun wetenschappelijk onderzoek bij te dragen aan een beter begrip van deze aandoening, die wordt gekenmerkt door langdurige gezondheidsklachten na een infectie met het coronavirus.

Wat houdt postcovidsyndroom in?

Het postcovidsyndroom, dat voorheen bekend stond als long covid of langdurige covid, is een verzamelnaam voor de aanhoudende gezondheidsklachten die sommige mensen ervaren na een besmetting met het coronavirus. Deze klachten, waaronder vermoeidheid, geheugenproblemen, hoofdpijn en duizeligheid, kunnen langer dan drie maanden aanhouden. Naar schatting ervaren tienduizenden tot honderdduizenden Nederlanders deze klachten.

Financiering maakt onderzoek mogelijk

Het gebrek aan fondsen heeft de start van het onderzoek naar het postcovidsyndroom jarenlang vertraagd. Echter, dankzij de inspanningen van de Stichting Long Covid, die bijna 1,5 miljoen euro heeft ingezameld, hebben wetenschappers nu eindelijk de financiële middelen en mogelijkheden om de biologische mechanismen die aan de basis liggen van het postcovidsyndroom, te onderzoeken. De hoop is dat dit onderzoek zal leiden tot nieuwe inzichten en mogelijke behandelingen.

Naast de reeds gestarte onderzoeken, staan er voor dit jaar nog drie nieuwe studieprojecten in de planning. De betrokken wetenschappers hopen deze binnen een periode van twee jaar af te ronden en zo een solide basis te leggen voor verder onderzoek. Het uiteindelijke doel is om zowel een oorzaak als mogelijke behandelingen voor het postcovidsyndroom te vinden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.