Ontdek hoeveel lichaamsbeweging je per week nodig hebt voor een lang leven

LLara 31 juli 2023 20:32

Bewegen is cruciaal voor onze gezondheid en kan zelfs bijdragen aan een langere levensduur. Maar hoeveel beweging hebben we precies nodig? Dit artikel duikt in de wetenschappelijke onderzoeken om dat te ontcijferen.

Hoeveel beweging is nodig voor een gezond leven?

Iedereen weet dat bewegen goed is voor onze gezondheid, maar wist je ook dat het je levensduur kan verlengen? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou een 'gezond persoon' 150 tot 300 minuten matige lichaamsbeweging per week moeten doen, of 75 tot 150 minuten intensieve inspanning. Dit kan de kans op vroegtijdig overlijden aanzienlijk verminderen.

Misschien is meer in dit geval beter. Recent onderzoek toont aan dat meer bewegen dan de door de WHO aanbevolen hoeveelheid zou kunnen bijdragen aan een langere levensduur. Dus als je meer dan de voorgeschreven minuten per week beweegt, heb je mogelijk een grotere kans om ouder te worden.

Onderzoek naar beweging en sterftecijfers

In een grote studie van 116.000 volwassenen zochten onderzoekers naar het verband tussen beweging en sterftecijfers. De resultaten van dit onderzoek, dat vragen over lichaamsbeweging over een periode van dertig jaar bestudeerde, kunnen ons inzicht geven in hoeveel beweging we eigenlijk nodig hebben.

Hoeveel beweging is optimaal voor een langer leven?

Volgens het onderzoek hebben mensen die 2,5 tot 5 uur per week intensief sporten of 5 tot 10 uur per week matig bewegen, de minste kans om vroegtijdig te overlijden. Dus of je nu een fanatieke sporter bent of gewoon graag een rustige wandeling maakt, er is een niveau van beweging dat bij je past en je kan helpen langer te leven.

Wat betekent 'matige' en 'intensieve' beweging eigenlijk? Onder matige beweging vallen activiteiten zoals wandelen, grasmaaien of een potje dubbeltennis spelen. Intensievere activiteiten omvatten joggen, voetballen of kickboksen. Dus of je nu een rustige wandelaar of een fanatieke sporter bent, er zijn veel manieren om aan je wekelijkse beweging te komen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.