Ontdekking van de meest gemuteerde coronavariant ooit in Indonesië: 'Virus blijft ons verbazen'

LLara 30 juli 2023 18:07

In Indonesië is een variant van het coronavirus ontdekt met 113 mutaties. Deze nog naamloze variant, opgedoken in een ziekenhuis in Jakarta, wordt gezien als de meest gemuteerde variant tot nu toe. De ontdekking toont aan dat het virus blijft verrassen.

Ongekende ontdekking van zeer gemuteerde coronavariant

Wetenschappers in Indonesië hebben een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt met een ongekend aantal mutaties. Deze variant, die nog geen naam heeft gekregen, werd ontdekt in een patiëntstrijkje in een ziekenhuis in Jakarta. Het blijft onduidelijk hoe de patiënt zoveel mutaties heeft opgelopen, maar het zou kunnen zijn vanwege een langdurige infectie waardoor het virus maandenlang bij de patiënt kon verblijven.

Verzwakt immuunsysteem kan leiden tot meer mutaties

Langdurige infecties van het coronavirus komen vaker voor bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld door een aandoening als aids of door de effecten van chemotherapie. Hun lichaam is minder in staat om het virus te bestrijden, wat kan leiden tot een langer verblijf van het virus in hun lichaam en dus tot meer mutaties.

Ondanks dat deze nieuwe variant de meest gemuteerde versie van het coronavirus tot nu toe is, is het nog onzeker of deze zich snel kan verspreiden. Volgens Professor Lawrence Young, een viroloog aan de Warwick University, moet de nieuwe variant eerst andere coronavarianten 'verslaan' om een reëel gevaar te vormen.

'Ongewoon gemuteerde' nieuwe variant ontdekt

Volgens Professor Ian Jones, een viroloog aan de Universiteit van Reading, valt de nieuwe variant op door zijn 'ongewone mutaties'. Langdurige infecties kunnen de kans op mutaties vergroten. Het virus muteert in een persoon die al immuniteit heeft gegenereerd, wat betekent dat het virus mutaties moet hebben die kunnen ontsnappen aan deze immuniteit.

De wetenschappers waarschuwen dat we kunnen blijven rekenen op nieuwe varianten van het coronavirus. 'Dit virus blijft ons verrassen', zegt professor Young. Naarmate het virus zich verspreidt en blijft muteren, kan het onvermijdelijk leiden tot ernstige infecties bij de meest kwetsbare mensen en de last van de langetermijngevolgen van infectie vergroten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.