Onthuld: De unieke strategie van kolibries om door nauwe openingen te vliegen

LLara 12 november 2023 07:02

Een nieuw onderzoek heeft de sluwe methodes die kolibries gebruiken om door kleine openingen te vliegen, ontsluierd. Deze minuscule vogels, bekend om hun snelle vliegcapaciteiten, hebben twee unieke strategieën ontwikkeld om door gaten te navigeren die kleiner zijn dan hun spanwijdte.

Vliegcapaciteiten en eigenschappen van kolibries

Kolibries zijn fascinerend om naar te kijken dankzij hun snel klapperende vleugels waarmee ze op een plek kunnen blijven hangen en zelfs achteruit kunnen vliegen. Ondanks dat ze klein zijn - meestal variërend van 7 tot 13 centimeter - zijn ze groter dan de meeste insecten. Wat interessant is, is dat ze hun vleugels niet zo goed kunnen inklappen als veel andere vogels.

Onderzoekers hebben kolibries getraind om door gaten te vliegen door het gebruik van suikerbeloningen. Dit experiment werd uitgevoerd in een vliegarena, waarbij de vogels werden aangemoedigd om door een gat van 16 vierkante centimeter te vliegen om een suikeroplossing te bereiken. Door de grootte van het gat geleidelijk te verkleinen, konden de onderzoekers de manoeuvres van de vogels observeren.

Kolibries en hun unieke vliegstrategieën

Uit het onderzoek bleek dat kolibries twee unieke strategieën gebruiken om door nauwe openingen te vliegen. De eerste strategie, die ik 'kruisvliegen' noem, bestaat uit het vliegen in een kruisbeweging, met één vleugel vooruit en de andere achteruit, om door het gat te komen. De tweede strategie, de 'kogelstrategie', bestaat uit het strak tegen het lichaam houden van beide vleugels en als een kogel door het gat schieten.

Aanpassingsvermogen van kolibries

Het onderzoek toonde ook aan hoe flexibel en slim deze kleine vogels zijn. In het begin, wanneer de kolibries de grootte van de opening niet kennen, kiezen ze voor de vliegstrategie van het kruis. Echter, naarmate ze meer ervaring opdoen, schakelen ze over op de kogelstrategie. Dit toont aan hoe kolibries hun vlieggedrag aanpassen aan hun omgeving en ervaringen, een bewijs van hun intelligentie en aanpassingsvermogen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.