Onverwachte toename van RS-viruspatiënten overbelast kinder-intensivecareafdelingen

LLara 17 november 2023 16:01

De kindergeneeskunde en intensivecareafdelingen voor kinderen in Nederlandse ziekenhuizen zijn overbelast door een onverwachte stijging in het aantal jonge patiënten met het RS-virus. De huidige piek in infecties komt aanzienlijk vroeger dan normaal, waardoor de druk op de zorg toeneemt.

Vroege piek RS-virus overbelast kinderziekenhuizen

Nederlandse kindergeneeskunde en intensivecareafdelingen voor kinderen ervaren een ongekende druk door een toename van jonge patiënten die lijden aan ernstige luchtwegproblemen als gevolg van het RS-virus. Dit virus, voluit het respiratoir syncytieel virus, is een veelvoorkomend verkoudheidsvirus bij jonge kinderen. Normaal gesproken ziet men een piek in infecties tijdens de wintermaanden, maar dit jaar lijken de infectiegevallen vroeger en in grotere aantallen te komen.

Vroegere piek in RS-virusinfecties vraagt om extra inspanningen

De toename in het aantal RS-virusinfecties komt dit jaar aanzienlijk vroeger dan normaal, een trend die zorgt voor extra druk op de kindergeneeskunde en intensivecareafdelingen. Volgens Lissy de Ridder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), zijn alle handen aan dek nodig om deze uitdaging aan te gaan. Het is duidelijk dat de zorgsector zich moet aanpassen en voorbereiden op deze onverwachte toename van patiënten.

UMCG meldt ook stijging RS-virusgevallen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) rapporteert ook een duidelijke toename in het aantal patiënten met het RS-virus. Hoewel de exacte reden voor deze vroege piek onbekend blijft, toont het de noodzaak om de ziekenhuiscapaciteit en beschikbare middelen in heel Nederland te beheren en op te schalen om aan de groeiende vraag te voldoen.

Hoewel het RS-virus meestal mild verloopt, kunnen er ernstige gevallen optreden waarbij ziekenhuisopname noodzakelijk is. Symptomen variëren van neusverkoudheid en hoesten tot ernstige benauwdheid en hoge koorts. Het is belangrijk voor ouders en verzorgers om bewust te zijn van de symptomen en tijdig medische hulp te zoeken wanneer nodig.

Er is hoop: eerder dit jaar heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een vaccin tegen het RS-virus goedgekeurd. Het vaccin, Abrysvo genaamd en geproduceerd door Pfizer, kan worden toegediend aan zwangere vrouwen om hun baby's na de geboorte zes maanden lang te beschermen. Dit wordt door artsen gezien als een belangrijke doorbraak in de bestrijding van het virus.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.