Onvoldoende bewustzijn van de link tussen HPV en keelkanker

LLara 15 november 2023 10:17

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat het HPV-virus keelkanker kan veroorzaken, zo blijkt uit onderzoek. Dit gebrek aan bewustzijn vormt een obstakel voor preventieve maatregelen zoals vaccinatie.

Gebrek aan bewustzijn over HPV en keelkanker

Het gebrek aan kennis over de relatie tussen het HPV-virus en mond-keelholtekanker is zorgwekkend. Onderzoek heeft aangetoond dat slechts een op de tien mensen zich hiervan bewust is. Deze onwetendheid kan leiden tot een verhoogd risico op het krijgen van de ziekte, omdat preventieve maatregelen mogelijk worden verwaarloosd.

Onvoldoende kennis van HPV onder huisartsen

Ook bij huisartsen ontbreekt vaak belangrijke informatie over het HPV-virus. Ze kennen het verband tussen HPV en keelkanker wel, maar het is hen vaak onbekend dat het virus vooral jonge mensen en meer specifiek, mannen treft. Dit gebrek aan kennis kan leiden tot een inadequate zorgverlening en preventie.

Seksuele overdracht en preventie van HPV

Het humaan papillomavirus (HPV) is een zeer besmettelijk virus dat makkelijk wordt overgedragen tijdens seksuele contacten. Dit maakt het een belangrijke gezondheidskwestie, aangezien het kan leiden tot verschillende soorten kanker, waaronder keelkanker. Vaccinatie kan patiënten beschermen, maar hiervan zijn velen zich niet bewust.

Vaccinatie tegen het HPV-virus is een effectieve manier om te voorkomen dat mensen de ziekte krijgen. Vanaf de leeftijd van 10 jaar kunnen kinderen worden ingeënt. Echter, veel ouders zijn zich niet bewust van de risico's van HPV en de voordelen van vaccinatie, wat een belemmering vormt voor een brede toepassing van deze preventieve maatregel.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.