Opgelet: Teveel paracetamol kan levensgevaarlijk zijn

LLara 22 december 2023 07:47

Toxicoloog Corine Bethlehem van het Erasmus MC waarschuwt voor de gevaren van een overdosis paracetamol. Hoewel het een veilige pijnstiller is, kan te veel innemen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Gevaar van paracetamol-overdosis

Hoewel paracetamol algemeen bekend staat als een veilige pijnstiller, waarschuwt toxicoloog Corine Bethlehem van het Erasmus MC dat te veel innemen heel gevaarlijk kan zijn. Ze benadrukt hoe belangrijk het is dat mensen zich bewust worden van de risico's van een overdosis paracetamol. Overdosering komt vaker voor dan je zou denken, met soms ernstige gevolgen.

De dodelijke gevolgen van overdosering

Overdosering van paracetamol kan leiden tot een te hoge concentratie van giftige stoffen in het bloed die het lichaam niet meer kan afbreken. Deze stoffen tasten de lever aan en kunnen uiteindelijk ook andere organen beschadigen. Op de lange termijn kan dit zelfs leiden tot de dood. Het is dus absoluut noodzakelijk om de aanbevolen dosering van paracetamol niet te overschrijden.

Als iemand een overdosis paracetamol heeft ingenomen, kan dit in het algemeen nog worden opgelost als diegene zich binnen acht uur na inname meldt in het ziekenhuis. Daarna is de kans groot dat er leverschade optreedt. De behandeling bestaat uit het toedienen van een stof via een infuus die het gif uit het bloed moet filteren. Het is essentieel om onmiddellijk medische hulp in te schakelen bij een vermoedelijke overdosis, zelfs als er geen symptomen zijn.

Weinig merkbare symptomen van overdosering

Een van de redenen waarom een overdosis paracetamol zo gevaarlijk is, is dat het weinig directe symptomen geeft. In tegenstelling tot sommige andere geneesmiddelen, merk je niet meteen effect als je te veel paracetamol neemt. Het toxicologische effect treedt pas later op, wat kan leiden tot een vertraging in de behandeling. Daarom is het belangrijk om altijd de aanbevolen dosering te volgen en onmiddellijk medische hulp in te schakelen als je meer dan de toegestane hoeveelheid hebt ingenomen.

In reactie op de waarschuwingen voor paracetamol overdosis, denken sommige mensen over te schakelen op ibuprofen. Echter, Bethlehem wijst erop dat dit een misvatting is. Ibuprofen is namelijk veel gevaarlijker dan paracetamol. Ze legt uit dat paracetamol heel veilig is omdat het voor veel mensen goed werkt en geen bijwerkingen geeft, maar gevaarlijk wordt als je er te veel van neemt. Bij ibuprofen daarentegen ervaren mensen vaak last van het middel, zelfs zonder een overdosis.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.