Oproep voor nationaal vaccinatieplan voor ouderen: niet alleen kinderen lopen risico op ziektes zoals kinkhoest

LLara 3 mei 2024 07:01

Immunologen maken zich zorgen over de toenemende gevallen van ziekten zoals kinkhoest onder senioren in Nederland. Naast het benadrukken van het belang van vaccinatie bij jonge kinderen, vragen zij ook om een Rijksvaccinatieprogramma voor ouderen.

Toename van kinkhoest onder ouderen

Het aantal gerapporteerde gevallen van kinkhoest is aanzienlijk gestegen in Nederland, met het hoogste aantal in de afgelopen tien jaar. Hoewel de focus vaak ligt op het belang van vaccinatie bij jonge kinderen, zijn ook ouderen kwetsbaar. De immunoloog Debbie van Baarle pleit voor een Rijksvaccinatieprogramma voor ouderen om hen extra te beschermen.

Het belang van vaccinatie bij ouderen

Naarmate mensen ouder worden, neemt hun afweersysteem af en worden zij kwetsbaarder voor infectieziekten. Daarom is het van belang om ouderen extra te beschermen. Vaccinatie kan een belangrijk instrument zijn om deze extra bescherming te bieden. Hoewel veel ouderen als kind al gevaccineerd zijn tegen kinkhoest, kan de effectiviteit van dit vaccin afnemen door de veranderende bacterie.

Kinkhoest is niet de enige ziekte waarover immunologen zich zorgen maken. Ook andere ziekten zoals gordelroos, griep, pneumokokken en het RS-virus kunnen een bedreiging vormen voor de gezondheid van ouderen. Hoewel er vaccinaties beschikbaar zijn tegen sommige van deze ziektes, worden deze niet altijd vergoed door de zorgverzekering.

Oproep voor Rijksvaccinatieprogramma voor ouderen

Immunologen Debbie van Baarle en Dimitri Diavatopoulos pleiten beiden voor de implementatie van een Rijksvaccinatieprogramma specifiek gericht op ouderen, vergelijkbaar met het bestaande programma voor kinderen. Ze benadrukken dat het risico op infectieziekten niet ophoudt na de kindertijd en dat vaccinaties gedurende het hele leven belangrijk zijn voor optimale bescherming.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.