Ouderschap van nu: Teveel druk op ouders en kinderen?

LLara 21 augustus 2023 15:57

Volgens een recente studie van de Universiteit van Essex leggen moderne ouders zichzelf een zware druk op om hun kinderen continu te vermaken en in de gaten te houden, wat kinderen minder ruimte biedt om zelfstandig te spelen. Deze 'helikopteropvoeding' heeft zowel voor ouders als kinderen gevolgen.

De druk van modern ouderschap

In onze huidige samenleving blijkt uit een studie van de Universiteit van Essex dat kinderen minder de kans krijgen om zelfstandig te spelen en risico's te leren inschatten. Dit komt voornamelijk doordat moderne ouders zichzelf de druk opleggen om hun kinderen constant te vermaken en in de gaten te houden. Deze ontwikkeling is een opmerkelijke verandering ten opzichte van de opvoeding in de jaren negentig, waarbij kinderen meer vrijheid hadden om zelfstandig te spelen.

De gevolgen van 'helikopteropvoeding'

Een bijkomend probleem van de 'helikopteropvoeding' is de groeiende angst voor vreemden en meer verkeer op de wegen. Deze factoren maken het voor kinderen moeilijker om spontaan buiten te gaan spelen zonder toezicht van de ouders. De studie toont aan dat deze situatie bijdraagt aan het gevoel dat kinderen minder ruimte hebben om zelf te spelen en te ontdekken.

Volgens het onderzoek zou het ontbreken van 'spontaan spel' kunnen leiden tot minder ontwikkelde en veelzijdige kinderen. Veel zelfgekozen risico's en leermomenten gaan namelijk verloren in de kindertijd wanneer kinderen niet de kans krijgen om zelfstandig te spelen en te ontdekken. Ouders worden hierbij aangemoedigd om meer tijd met hun kinderen door te brengen, terwijl ze tegelijkertijd worden beoordeeld op hoe onafhankelijk hun kinderen zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.