Overgangsbehandeling verhoogt risico op dementie bij vrouwen

LLara 25 juli 2023 19:37

Een onderzoek toont aan dat de meest gangbare behandeling voor symptomen van de overgang bij vrouwen, hormoontherapie, in verband gebracht kan worden met serieuze bijwerkingen. Vooral bij vrouwen tussen de 45 en 55 jaar oud kan het risico op dementie toenemen.

Hormoontherapie verhoogt risico op dementie

Als vrouwen in de overgang worden geconfronteerd met vervelende symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slapeloze nachten, wordt vaak hormoontherapie aanbevolen. Deze therapie, die het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen bevat, kan de symptomen aanzienlijk verlichten. Maar nu blijkt uit een recent onderzoek dat deze veelgebruikte behandeling een potentieel risico met zich mee kan brengen. Volgens het onderzoek, uitgevoerd door de Deense kankerbestrijding en andere Deense instituten, is er een verband tussen hormoontherapie en een verhoogd risico op dementie bij vrouwen tussen de 45 en 55 jaar.

Langdurige hormoontherapie verhoogt risico enorm

Het onderzoek heeft een verontrustende bevinding: als vrouwen langer dan 12 jaar hormoontherapie ondergaan, neemt hun risico op dementie toe tot maar liefst 70 procent. Dit is een opmerkelijke ontdekking, aangezien dementie als bijwerking van hormoontherapie tot nu toe alleen bekend was bij vrouwen ouder dan 65 jaar. De resultaten van dit onderzoek kunnen belangrijke implicaties hebben voor de huidige behandelingsprotocollen en -aanbevelingen.

Het onderzoek wijst ook uit dat zelfs bij vrouwen die een kortere tijd hormoontherapie krijgen, het risico op dementie hoger is in vergelijking met vrouwen die de behandeling nooit hebben gekregen. Dit benadrukt het belang van het verder onderzoeken van de potentiële risico's en bijwerkingen van hormoontherapie, en het zorgvuldig afwegen van de voordelen en nadelen van deze behandeling.

Afweging van voor- en nadelen van hormoontherapie essentieel

Gezien de potentieel ernstige bijwerkingen van hormoontherapie, roepen de onderzoekers vrouwen die deze behandeling overwegen op om zorgvuldig de voordelen en nadelen af te wegen. Het is belangrijk dat zowel vrouwen als hun artsen goed geïnformeerd zijn over de mogelijke risico's, zodat ze samen de beste beslissing kunnen nemen over de behandeling van menopauzesymptomen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.