
Voor het eerst hebben Aziatische tijgermuggen de winter in België overleefd, wat kan leiden tot een mogelijke invoering van tropische ziektes. Het gevecht om deze muggen uit te roeien is in volle gang, maar de vraag blijft: hoe groot is het risico voor de volksgezondheid?
De verspreiding van de Aziatische tijgermug
De Aziatische tijgermug heeft zich over de jaren heen verspreid dankzij de globalisering en het transport van goederen. Oorspronkelijk kwam de mug ons land binnen via schepen, verborgen in autobanden en bamboeplanten. Deze items imiteren de natuurlijke broedplaatsen van de mug - boom- en rotsholten. Tegenwoordig wordt de mug echter voornamelijk verspreid door autoverkeer, aangezien muggen in auto's kunnen glippen tijdens ruststops op snelwegen.
Een zorgwekkende ontwikkeling is dat de Aziatische tijgermug voor het eerst een Belgische winter heeft overleefd. Dit komt deels door de geleidelijke verzachting van onze winters, waardoor de eitjes van de muggen beter bestand zijn tegen de kou. Deze overleving vergroot ook de kans op het vormen van nieuwe kolonies in België, zoals al is gebeurd in het Oost-Vlaamse Lebbeke. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze muggen met een snelheid van ongeveer 150 kilometer per jaar oprukken.
Bestrijding van de tijgermug in België
Hoewel er al verschillende pogingen zijn ondernomen om de muggenpopulatie in Lebbeke uit te roeien, blijft het succes van deze bestrijdingsoperaties onzeker vanwege de hardnekkigheid van deze muggensoort. Daarom is de medewerking van burgers cruciaal. Mensen worden aangemoedigd om mogelijke broedplaatsen te melden en hun omgeving goed te onderhouden. Dit kan bijvoorbeeld door stilstaand water in tuinen te vermijden en dakgoten schoon te houden, aangezien deze gebieden aantrekkelijk zijn voor de muggen.
De gezondheidsrisico's van de tijgermug
Wat betreft gezondheidsrisico's, zijn tijgermuggen niet alleen een overlast vanwege hun agressieve beten overdag, maar deze muggen kunnen ook ernstige, tropische virussen zoals dengue, zika en Chikungunya overdragen. Hoewel deze ziektes momenteel niet veel voorkomen in België, is er een risico op een lokale uitbraak als een mug een besmette reiziger bijt en vervolgens een ander individu infecteert. Het is dan ook noodzakelijk om alert te blijven en mogelijke risico's te minimaliseren.
Het herkennen van de Aziatische tijgermug kan bijdragen aan vroege detectie en bestrijding. Deze mug is te herkennen aan zijn helder zwart-witte kleur, kleiner lichaam dan een 10 eurocent-muntje en vleugels zonder vlekjes. Als je vermoedt deze mug te zien, wordt je aangemoedigd om een foto te nemen en deze te melden op de website muggensurveillance.be. Op deze manier kan de lokale autoriteit snel handelen en mogelijke risico's beperken.