Ozempic: Het wondermiddel voor gewichtsverlies en diabetes

LLara 18 december 2023 07:47

Het afslankmiddel Semaglutide, beter bekend als Ozempic en Wegovy, maakte een enorme impact in 2023. Deze medicijnen transformeren de geneeskunde en zelfs de aandelenmarkt, maar wat maakt ze zo bijzonder?

Wat is Semaglutide eigenlijk?

Semaglutide, beter bekend als de merknamen Ozempic en Wegovy, behoort tot een specifieke groep medicijnen - de glucagon-like peptide-1 (GLP-1) receptoragonisten. Deze medicijnen bootsen het effect van een natuurlijk hormoon na, GLP-1, dat invloed heeft op onze bloedsuikerspiegel en eetlust.

De toepassingen van Semaglutide

Semaglutide wordt niet alleen gebruikt voor de behandeling van type 2 diabetes, om de bloedsuikerspiegel te verlagen, maar is ook goedgekeurd als een effectief middel voor gewichtsverlies. Volwassenen met obesitas of overgewicht kunnen dit middel gebruiken, met name als ze ook te maken hebben met bijkomende obesitas gerelateerde aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, type 2 diabetes of hoog cholesterol.

Hoe werkt Semaglutide?

Het unieke aan Semaglutide is dat het de alvleesklier stimuleert om meer insuline aan te maken, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Maar dat is niet alles. Het remt ook de productie van glucagon, een hormoon dat juist zorgt voor een verhoging van de bloedsuikerspiegel. Dit dubbele effect maakt het een krachtig hulpmiddel in de behandeling van diabetes.

Naast de effecten op bloedsuikerspiegel, heeft Semaglutide ook invloed op ons eetgedrag. Het vermindert de eetlust en verhoogt het gevoel van verzadiging na een maaltijd. Dit resulteert vaak in een afname van voedselinname en kan leiden tot gewichtsverlies. Dit maakt het een veelbelovend middel voor de behandeling van obesitas en overgewicht.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.