Pas op met eieren met Pasen: Zo vermijd je salmonellabesmetting

LLara 1 april 2024 07:01

Met Pasen komen er traditiegetrouw veel eieren op tafel. Maar hoe ga je veilig om met rauwe eieren om een mogelijke salmonellabesmetting te voorkomen? We geven je enkele tips van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Risico van rauwe eieren

Rauwe eieren vormen een potentieel risico omdat ze besmet kunnen zijn met bacteriën zoals salmonella. Dit kan vooral gevaarlijk zijn voor risicogroepen zoals kleine kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand. Het consumeren van gerechten die rauwe eieren bevatten, zoals verse mayonaise of chocolademousse, wordt voor deze groepen afgeraden.

Bereiding vermindert salmonellarisico

Koken of bakken van eieren kan helpen het risico op salmonellabesmetting te verminderen. Door het koken of bakken worden de bacteriën gedood en wordt het veiliger om de eieren te consumeren. Het is dus belangrijk om rauwe eieren goed te bereiden voordat je ze eet.

Aparte kom voor het breken van eieren

Een andere tip van het FAVV is om eieren altijd in een aparte kom te breken. Als een ei bedorven blijkt te zijn, kun je het meteen weggooien zonder dat de rest van je maaltijd bedorven is. Dit helpt ook bij het voorkomen van kruisbesmetting.

Het is ook belangrijk om de eierschalen zo snel mogelijk van je aanrecht of werkblad te verwijderen. Dit helpt om te voorkomen dat andere ingrediënten in contact komen met eventuele bacteriën op de schaal. Zo houd je je keuken schoon en verklein je het risico op besmetting.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.