Peru in de greep van Guillain-Barré syndroom: zeldzame zenuwziekte zorgt voor volksgezondheidsnoodsituatie

LLara 24 juli 2023 17:37

Peru kampt met een ongekende stijging in het aantal gevallen van het Guillain-Barré syndroom, een zeldzame zenuwziekte. De overheid heeft een volksgezondheidsnoodsituatie afgekondigd in een poging de ziekte te bestrijden. Deze situatie roept vragen op over de mogelijke verbanden tussen het syndroom en vaccinaties.

Noodsituatie uitgeroepen in Peru door Guillain-Barré syndroom

Het Guillain-Barré-syndroom houdt Peru in zijn greep. De stijging van het aantal gevallen is zo ongekend, dat de overheid zich genoodzaakt voelt om een nationale volksgezondheidsnoodsituatie uit te roepen. Al 180 mensen zijn ziek geworden en helaas zijn er ook al vier mensen overleden. Het hele land, met 33 miljoen inwoners verspreid over 25 regio's, is getroffen. De noodtoestand maakt het mogelijk om immunoglobulinen aan te schaffen voor de behandeling van de getroffen mensen.

Het Guillain-Barré syndroom is een zeldzame neurologische aandoening die voor behoorlijk wat ongemak kan zorgen. Het wordt gekenmerkt door progressieve spierzwakte, die meestal binnen twee tot vier weken verergert. Een van de meest onderscheidende symptomen is tintelingen en zwakte in de ledematen. Het kan ook het ademhalingssysteem aantasten, wat soms tot ernstige complicaties kan leiden.

Verband tussen Guillain-Barré syndroom en vaccinaties

Er is gebleken dat GBS zowel na virale als bacteriële infecties kan optreden. De ziekte is in het verleden waargenomen als gevolg van een infectie met het zikavirus. Maar het meest verontrustend is de ontdekking dat in zeldzame gevallen het Guillain-Barré syndroom ook het gevolg kan zijn van een coronavaccinatie. Dit roept vragen op over het mogelijke verband tussen vaccinatie en het optreden van deze zenuwziekte.

Het standpunt van het Artsen Collectief over vaccins

Het Artsen Collectief, een groep van medische experts, pleit ervoor om te stoppen met de huidige mRNA- en DNA-(herhaal)vaccins. Zij wijzen op de lage effectiviteit van deze vaccins en het risico op ernstige bijwerkingen. Daarnaast is er onverklaarde oversterfte, zijn er aanwijzingen voor risico’s tijdens de zwangerschap en is er onbekendheid over de langetermijnrisico’s van de genetische vaccins voor het kind. Het Collectief roept op voor onderzoek naar vaccingerelateerde complicaties en sterfte.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.