Pijnloos borstonderzoek: hoewel breed gesteund, nog geen direct alternatief

LLara 7 september 2023 14:32

Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker zal niet snel veranderen, ondanks brede steun voor een burgerinitiatief dat pleit voor een pijnloze methode. Dit is de eerlijke boodschap van demissionair minister Kuipers. Ondanks de oproep, die al meer dan 100.000 keer is ondertekend, blijft mammografie voorlopig de beste beschikbare methode.

Burgerinitiatief vraagt om pijnloos borstonderzoek

Muriël van der Draaij-Van der Veen heeft een burgerinitiatief op poten gezet om het bevolkingsonderzoek naar borstkanker pijnlozer te maken. Veel vrouwen vinden de huidige methode, waarbij de borsten krachtig tussen twee platen worden gedrukt, een 'martelgang'. Van der Draaij's oproep om alternatieve detectiemethoden te onderzoeken, is inmiddels meer dan 103.000 keer ondertekend.

Van der Draaij benadrukt dat meer dan een kwart van de vrouwen tussen de 50 en 75 jaar de tweejaarlijkse oproep om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek negeert. Een deel van deze groep vindt de procedure te pijnlijk, wat een zorgwekkende trend is gezien het belang van dit onderzoek in vroege opsporing van borstkanker.

Brede steun, maar geen snel alternatief

Hoewel het initiatief brede steun krijgt in de Kamer, en ook van minister Kuipers van Volksgezondheid, is de realiteit dat mammografie momenteel de beste manier blijft om borstkanker op te sporen. Kuipers benadrukte dat er wel wordt gekeken naar alternatieve methoden, zoals echografie en bloedonderzoek, maar dat het ontwikkelen van deze methoden tijd kost en op korte termijn geen alternatief voor mammografie wordt verwacht.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.