Plantaardig dieet: gezonder, duurzamer en niet eiwit-deficiënt, zegt Gezondheidsraad

LLara 14 december 2023 07:47

Volgens een recent advies van de Gezondheidsraad is een voedingspatroon met meer plantaardige producten gezonder en beter voor het milieu dan een dieet met veel dierlijke producten. De raad concludeert dat een dergelijk voedingspatroon de kans op ziekten kan verlagen en de milieu-impact van onze voedselconsumptie met 25% kan verminderen.

Gezondheids- en milieuvoordelen van plantaardige voeding

Een overgang naar een dieet met meer plantaardige producten kan volgens de Gezondheidsraad aanzienlijke gezondheidsvoordelen opleveren. Dit dieet kan het risico op chronische ziekten zoals hart-en vaatziekten, diabetes en kanker verminderen. Bovendien kan het de milieu-impact van onze voedselconsumptie met 25 procent verlagen. Dit komt omdat de productie van dierlijke eiwitten, zoals vlees, een grotere impact heeft op het milieu dan de productie van plantaardige eiwitten.

Verminderen van ziekterisico en milieu-impact

Het rapport van de Gezondheidsraad onderstreept dat een verschuiving naar een meer plantaardig voedingspatroon zowel gezondheidsvoordelen als milieuvoordelen kan opleveren. Een dergelijk dieet kan bijdragen aan het verminderen van de prevalentie van chronische ziekten en kan tegelijkertijd de druk op het milieu verlichten door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Een veelgehoorde bezorgdheid bij een overgang naar een plantaardig dieet is de inname van voldoende eiwitten. Volgens de Gezondheidsraad hoeven we ons daar geen zorgen over te maken. Zelfs bij een voedingspatroon met 60 procent plantaardige eiwitten en 40 procent dierlijke eiwitten, krijgen mensen nog steeds voldoende eiwitten binnen.

Plantaardige voeding voor een groener milieu

De productie van dierlijke eiwitten heeft een aanzienlijke impact op het milieu. Wereldwijd is de voedselproductie verantwoordelijk voor ongeveer 30 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen, 60 procent van het totale verlies aan biodiversiteit op land en meer dan 50 procent van de uitstoot van stikstof. Door onze voeding te verschuiven naar meer plantaardige producten, kunnen we bijdragen aan het verminderen van deze impact.

Het advies van de Gezondheidsraad gaat verder dan alleen het persoonlijke dieet. Ze roepen op om gezonde en duurzame voeding de norm te maken, niet alleen voor consumenten maar ook binnen de voedselindustrie. Dit betekent dat alle partijen in de voedselketen, van producenten tot supermarkten, hun verantwoordelijkheid moeten nemen om duurzame en gezonde voeding te promoten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.