Positieve ontwikkelingen deze week: dalende ziektecijfers, stabiele netwerken en verminderde ontbossing.

LLara 8 januari 2024 10:47

Van dalende aantallen mensen met griep en corona, tot stabiele mobiele netwerken tijdens de jaarwisseling en aanzienlijke vermindering van ontbossing in het Amazonegebied: hier zijn enkele vrolijke nieuwsberichten van deze week.

Stabiele mobiele netwerken tijdens de jaarwisseling

Het nieuwe jaar begon probleemloos op het gebied van telecommunicatie. In tegenstelling tot eerdere jaren, toen overbelasting van mobiele netwerken tijdens de jaarwisseling vaak voor problemen zorgde, stelden KPN, Vofadone en Odido (voorheen T-Mobile) dat deze tijden voorbij zijn. Dankzij de komst van 4G en 5G-netwerken, die telefoongesprekken omzetten in datapakketten, kunnen antennes van mobiele netwerken nu duizenden gesprekken tegelijk verwerken, in plaats van een maximum van 33 in het verleden.

Dalende aantallen ziektegevallen

We beginnen het nieuwe jaar gezonder, met een daling in het aantal mensen dat lijdt aan griep, corona of andere infecties. Ter vergelijking, rond deze tijd vorig jaar was er sprake van een griepepidemie, met meer dan 66 mensen per 100.000 die aan het griepvirus leden. Nu zijn dit er slechts 27 per 100.000. Ook het aantal coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en virusdeeltjes in het riool is afgenomen, evenals het aantal gevallen van schurft, kinkhoest en het RS-virus.

In gaming nieuws, speelt een dertienjarige Amerikaanse jongen als eerste het einde van het klassieke Tetris spel op de Nintendo Entertainment System (NES). Hoewel het 34 jaar oude spel geen officiële finish heeft, wordt het vastlopen van het spel gezien als het einde, aangezien dit betekent dat het werkgeheugen van de game vol is. Het was lang gedacht dat level 29 het hoogste bereikbare was, maar een nieuwe techniek heeft een speler tot level 148 gebracht.

Halvering van ontbossing in het Amazonegebied

In milieunieuws, de ontbossing in het Amazonegebied is in 2023 gehalveerd. Dit volgde op de verkiezing van Lula, de linkse president van Brazilië, die de extreemrechtse Jair Bolsonaro versloeg. Mariana Napolitano van de Braziliaanse tak van het Wereld Natuur Fonds noemt deze vermindering van ontbossing één van de belangrijke overwinningen voor het milieu in 2023. Het Amazonegebied, het grootste regenwoud ter wereld, speelt een cruciale rol in het terugdringen van klimaatverandering door de opname van grote hoeveelheden CO2.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.