Positieve ontwikkelingen in hiv-preventie en toegang tot maatschappelijk vertier

LLara 1 oktober 2023 18:37

Deze week is er positief nieuws te melden over de hiv-preventiepil en de toegang tot recreatieve activiteiten voor mensen met een lage inkomens. De hiv-preventiepil blijkt succesvol te zijn en gratis toegang tot de kermis wordt gegeven aan inwoners van Tynaarlo met een laag inkomen.

Daling van hiv-gevallen in Amsterdam

Het is een veelbelovend nieuws dat het aantal nieuwe hiv-gevallen in Amsterdam aanzienlijk is gedaald sinds 2010. Deze daling wordt deels toegeschreven aan de preventiepil PrEP. De pil wordt steeds populairder en wordt ingezet om hiv-infecties te voorkomen. Daarnaast draagt ook de snelle detectie en behandeling van acute infecties bij aan deze daling. Amsterdam streeft ernaar om tegen 2026 geen nieuwe hiv-infecties meer te registreren.

Toegankelijkheid van hiv-preventiepil PrEP

Er is nog meer goed nieuws over de hiv-preventiepil PrEP. Vanaf augustus volgend jaar zal de pil toegankelijker worden gemaakt voor het publiek. Op dit moment is de pil alleen beschikbaar voor mannen die seks hebben met mannen en transgender personen die een hoger risico lopen op hiv. Met de uitbreiding van de regeling zullen meer mensen, die niet noodzakelijkerwijs tot de risicogroep behoren maar wel seks hebben met mensen uit de risicogroep, gebruik kunnen maken van PrEP.

Het is niet enkel gezondheidsnieuws dat deze week de aandacht trekt. Inwoners van Tynaarlo in Drenthe met een beperkt inkomen krijgen gratis toegang tot de kermis van de Zuidlaardermarkt. De gemeente stelt dat dit belangrijk is om sociaal contact te bevorderen. De actie is gericht op het verbeteren van het welzijn van de bewoners en zorgt ervoor dat iedereen kan genieten van de kermis, wat voor velen een hoogtepunt is.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.