Potentieel medicijn bemnifosbuvir biedt hoop voor kwetsbare personen na COVID-19 besmetting

LLara 15 december 2023 07:47

Een nieuw medicijn genaamd bemnifosbuvir kan mogelijk bescherming bieden tegen ernstige ziekte na een coronabesmetting, vooral voor kwetsbare mensen. Hoewel het nog goedgekeurd moet worden, zijn de resultaten van de eerste testfases hoopgevend. Dit medicijn kan ook voordelig zijn voor mensen zonder onderliggende aandoeningen.

Bemnifosbuvir: hoop voor kwetsbaren

Het geneesmiddel bemnifosbuvir wordt momenteel onderzocht als mogelijke bescherming voor kwetsbare mensen tegen ernstige ziekte na een coronabesmetting. Het medicijn moet nog goedgekeurd worden voor gebruik, maar de vooruitzichten zijn volgens onderzoeksleider Marc Bonten positief. Kwetsbare groepen zoals ouderen, recente orgaantransplantaten, en mensen met onderliggende aandoeningen zoals Parkinson, het downsyndroom, hiv, diabetes en kanker kunnen hiervan bijzonder profiteren.

Fase 3 proeven: veiligheid en effectiviteit

Bemnifosbuvir doorliep succesvol de eerste testfases en wordt nu getest op een grotere groep van duizenden mensen. Deze fase 3 proeven, onder toezicht van de medicijnwaakhonden in de Verenigde Staten (FDA) en Europa (EMA), zullen bepalen of het medicijn veilig is en werkt zoals bedoeld. Bonten benadrukt dat een medicijn dat de fase 3 proeven bereikt, veel potentie heeft.

Hoewel bemnifosbuvir primair gericht is op het beschermen van kwetsbare groepen, kan het ook voordelig zijn voor mensen zonder onderliggende aandoeningen. Er wordt niet specifiek onderzocht of het medicijn ook helpt tegen post-covidklachten, maar Bonten benadrukt dat geneesmiddelen vaak worden gebruikt voor andere doeleinden dan waarvoor ze oorspronkelijk zijn getest.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.