Prediabetes: Een verborgen gevaar voor 1,4 miljoen Nederlanders

LLara 13 mei 2024 07:01

Ongeveer 1,4 miljoen Nederlanders tussen de 40 en 75 jaar oud hebben prediabetes, een voorstadium van diabetes type 2. Als er geen actie wordt ondernomen, kan dit leiden tot een diabetesgolf met ernstige gezondheidsgevolgen.

Prediabetes: een sluimerend probleem

Ongeveer 1,4 miljoen Nederlanders, in de leeftijdscategorie van 40 tot 75 jaar, hebben prediabetes. Dit is een voorstadium van diabetes type 2, waarbij de bloedwaarden al langdurig te hoog zijn, maar nog niet de drempelwaarden van diabetes hebben bereikt. De Universiteit Maastricht heeft na jarenlang onderzoek vastgesteld dat 14 procent van deze groep binnen 8 jaar daadwerkelijk diabetes ontwikkelt.

Prediabetes is meer dan alleen een voorloper van diabetes type 2. Het kan ook op zichzelf al schade aan de organen veroorzaken. Dus zelfs als het niet uitmondt in volwaardige diabetes, kan prediabetes al ernstige gezondheidsproblemen opleveren.

Risicofactoren voor prediabetes

Er zijn verschillende factoren die het risico op prediabetes en uiteindelijk diabetes verhogen. Ongezonde leefgewoonten zoals een slecht dieet, roken, een gebrek aan lichaamsbeweging en overgewicht kunnen allemaal bijdragen aan het ontstaan van de aandoening. Daarnaast kunnen ook stress, leeftijd, erfelijkheid en sociale achtergrond een rol spelen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.