Recordaantal doden door knokkelkoorts in Bangladesh: de impact en gevolgen

LLara 6 augustus 2023 19:52

De uitbraak van knokkelkoorts in Bangladesh heeft in 2023 een recordhoogte bereikt met minstens 283 doden. Het dichtbevolkte Zuid-Aziatische land kampt met een torenhoge besmettingsgraad en een tekort aan ziekenhuisbedden.

Recordaantal knokkelkoorts-doden in 2023

De afgelopen jaren heeft Bangladesh een stijging gezien in het aantal knokkelkoorts-gerelateerde sterfgevallen. In 2023 bereikte dit aantal een hoogtepunt met minstens 283 doden, een record voor dit door muggen overgedragen virus. Deze stijging markeert een zorgwekkende trend in de gezondheidstoestand van het land.

De uitbraak van knokkelkoorts in Bangladesh bereikte een hoogtepunt begin deze zomer, te midden van het moessonseizoen. De vochtige en regenachtige omstandigheden van dit seizoen creëren een ideale broedplaats voor muggen, wat hoogstwaarschijnlijk heeft bijgedragen aan de massale uitbraak. Het aantal besmettingen blijft stijgen, wat duidt op de ernst van de situatie.

Hoge besmettingscijfers in hoofdstad Dhaka

Tot op heden zijn er maar liefst 37.000 mensen besmet geraakt met het knokkelkoortsvirus, waarvan meer dan de helft afkomstig is uit de hoofdstad Dhaka. Deze torenhoge besmettingscijfers onderstrepen de ernst en breedte van de epidemie, die zich over het hele land verspreidt.

Tekort aan ziekenhuisbedden door uitbraak

De torenhoge besmettingscijfers hebben geleid tot een ernstig tekort aan ziekenhuisbedden in Bangladesh. Patiënten en hun families worden geconfronteerd met de harde realiteit dat er niet genoeg faciliteiten zijn om voor alle zieken te zorgen. Dit heeft de druk op het al overbelaste gezondheidssysteem van het land verder verhoogd.

In de strijd tegen knokkelkoorts is een groot obstakel het gebrek aan specifieke vaccins of medicijnen. Dit maakt beheersing en behandeling van de ziekte uiterst moeilijk. Ondertussen blijft de Aedes aegypti-mug, de dader van de ziekte, gedijen in de regenachtige maanden van Bangladesh.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.