Revolutionaire behandeling belooft effectievere strijd tegen agressieve tumoren

LLara 17 augustus 2023 10:12

Een veelbelovend nieuw medicijn zou de behandeling van agressieve tumoren aanzienlijk kunnen verbeteren. Het medicijn wordt in combinatie met licht gebruikt om kankercellen specifiek en effectief te bestrijden, waarbij de bijwerkingen van chemotherapie sterk verminderd worden.

Nieuw medicijn bestrijdt kankercellen effectief

Een heuse revolutie in de behandeling van agressieve tumoren lijkt in aantocht. Een nieuw medicijn, ontwikkeld door arts-biochemicus Liyan Zhang en haar team, heeft het potentieel om patiënten effectiever te helpen dan ooit tevoren. Het geheim: een combinatie van het medicijn met licht. Deze behandelmethode kan kankercellen gericht en efficiënt bestrijden, met als bijkomend voordeel dat de bijwerkingen van chemotherapie verminderd kunnen worden.

Efficiënter en gerichter dan huidige behandelingen

De combinatie van chemotherapie en licht als behandeling voor kanker is niet nieuw, maar het nieuwe medicijn heeft het potentieel om deze methode naar een hoger niveau te tillen. Het grootste verschil met de huidige behandelingen is de gerichte en efficiënte werking van het medicijn. Vooral bij zogenaamde hypoxische agressieve tumoren, diepe tumoren zonder zuurstof, kan het medicijn een groot verschil maken.

Unieke werking via eiwit 'integrin'

Het unieke van dit nieuwe medicijn is dat het zich specifiek richt op een eiwit dat veel voorkomt in tumoren, genaamd integrin. Het medicijn wordt in de ader van de patiënt geïnjecteerd en bereikt een hoge concentratie in het tumorgebied. Vervolgens wordt licht aangebracht in dit gebied, waardoor het medicijn giftig wordt voor de kankercellen. Dit unieke mechanisme zorgt ervoor dat de kankercellen worden gedood, terwijl de bijwerkingen minimaal zijn.

Ondanks het veelbelovend onderzoek en de positieve resultaten tot dusver, zijn er nog enkele belangrijke stappen te zetten voordat het medicijn op grote schaal toegepast kan worden. Het medicijn moet nog getest worden bij mensen en voldoen aan strenge veiligheidseisen. Maar met de eerste stappen al gezet, lijkt de toekomst van kankerbehandeling hoopvol.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.