Revolutionaire bloedtest versnelt en vereenvoudigt de diagnose van Alzheimer

LLara 24 januari 2024 10:47

Onderzoek wijst uit dat een bloedtest voor de ziekte van Alzheimer net zo effectief kan zijn als complexere en duurdere methoden. Deze test kan zelfs Alzheimer detecteren voordat symptomen optreden, waardoor een eerdere diagnose en behandeling mogelijk wordt.

Bloedtest biedt efficiënte detectiemethode voor Alzheimer

Volgens een recentelijk gepubliceerd onderzoek in JAMA Neurology, kan een bloedtest een effectief hulpmiddel zijn voor de diagnose van de ziekte van Alzheimer. De test, die de eiwitten beta-amyloid en p-tau217 meet, blijkt bijna net zo betrouwbaar als intensievere en kostbaardere methoden zoals hersenscans en ruggenprikken. Interessant is dat de bloedtest zelfs in staat is om Alzheimer te detecteren voordat symptomen zich voordoen.

Alzheimer is een vorm van dementie waarbij hersenweefsel geleidelijk verdwijnt, wat resulteert in het verlies van hersenfuncties. Dit proces wordt veroorzaakt door de ophoping van schadelijke eiwitten, zoals amyloid, in de zenuwcellen die daardoor kapotgaan. Meestal is het gebied van de hersenen dat het geheugen regelt het zwaarst getroffen, waardoor zowel het kortetermijngeheugen als het langetermijngeheugen verloren gaan.

Bloedtest kan toegang tot behandeling vergemakkelijken

Er bestaan medicijnen, zoals donanemab en lecanemab, die mogelijk de cognitieve achteruitgang bij mensen met Alzheimer kunnen vertragen. Om in aanmerking te komen voor deze medicijnen, moeten patiënten echter kunnen aantonen dat ze amyloid in hun hersenen hebben. Hier kan de bloedtest een belangrijke rol spelen. De test kan namelijk aantonen of er sprake is van verhoogde niveaus van amyloid eiwitten in het bloed van een patiënt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.