Revolutionaire immuuntherapie: potentieel einde aan operaties voor darmkanker?

LLara 4 juni 2024 07:01

Britse wetenschappers beweren dat een nieuwe immuuntherapie darmkankeroperaties mogelijk overbodig kan maken. Deze behandeling, met het medicijn pembrolizumab, zou zelfs chemotherapie kunnen vervangen met betere resultaten. Maar is het tijd om te juichen of zijn er nog haken en ogen?

Immuuntherapie als potentieel alternatief voor chirurgie

De nieuwe immuuntherapie met het medicijn pembrolizumab kan mogelijk de noodzaak voor chemotherapie en uiteindelijk chirurgie wegnemen, volgens Britse onderzoekers. Deze therapie activeert het immuunsysteem om kankercellen efficiënter aan te vallen en te verwijderen, waardoor traditionele behandelingen voor darmkanker, zoals bestralingen en chemotherapie voorafgaand aan een operatie, overbodig kunnen worden.

Kankercellen lijken sterk op normale cellen, waardoor het menselijk lichaam ze niet als schadelijk herkent. Dit resulteert in een ineffectief immuunsysteem dat niet ingrijpt. De nieuwe immuuntherapie zou het immuunsysteem stimuleren om de kankercellen actief aan te vallen.

Hoge succespercentage immuuntherapie

Volgens onderzoekers was 59 procent van de patiënten die werden behandeld met pembrolizumab vrij van kanker na de immuuntherapie. Deze resultaten worden als veelbelovend beschouwd, maar er is nog veel onzekerheid. Langdurig onderzoek is vereist om de effectiviteit op lange termijn en mogelijke negatieve gevolgen van het stimuleren van het immuunsysteem te beoordelen.

Hoewel de immuuntherapie effectief bleek bij verschillende soorten kanker, waaronder huid-, blaas-, slokdarm- en maagkanker, bleek het niet aan te slaan bij alvleesklierkanker. Dit toont aan dat immuuntherapie niet universeel toepasbaar is en dat verder onderzoek nodig is om de ideale behandelduur, het ideale moment en de optimale medicijncombinaties te bepalen.

Immuuntherapie bij uitgezaaide huidkanker

Naast darmkanker is immuuntherapie ook effectief gebleken bij de behandeling van uitgezaaide huidkanker, volgens een onderzoek gepresenteerd door het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Door de therapie voor de operatie toe te passen, kon bij 59 procent van de patiënten de tumor bijna volledig of volledig verdwijnen, waardoor geen aanvullende behandeling nodig was.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.