Risico op mazelenuitbraak in Utrecht: zijn we voldoende beschermd?

LLara 12 maart 2024 10:16

Een uitbraak van mazelen lijkt onvermijdelijk in de provincie Utrecht, waar de vaccinatiegraad ver onder de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie ligt. Vooral in gemeenten met een lage vaccinatiegraad is het risico hoog. Hoe kunnen we onszelf en kwetsbare individuen beschermen?

Risico op mazelenuitbraak in Utrecht

Europa ziet een verontrustende stijging van mazelengevallen, en het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Nederland volgt. Deze ziekte, die zeer besmettelijk en potentieel dodelijk is, is niet te onderschatten. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt 95% als de ideale vaccinatiegraad om bescherming tegen mazelen te waarborgen. Helaas voldoen maar drie gemeenten in Utrecht aan deze norm, wat een aanzienlijke zorg is voor de volksgezondheid.

Mazelen vormt een ernstige bedreiging, vooral voor kinderen onder de vijf jaar, die een verhoogd risico lopen om aan de ziekte te overlijden. Symptomen variëren van milde tot ernstige, waaronder oor- en hersenvliesontsteking bij enkele gevallen. Hoewel de sterftegraad van mazelen in Nederland relatief laag is (1 op 10.000), is het belangrijk om te onthouden dat elke dood door deze ziekte potentieel te voorkomen is met vaccinatie.

Vaccinatiegraad in Utrecht onder de norm

Hoewel Utrecht met een vaccinatiegraad van 90,8% iets boven het landelijk gemiddelde van 89% ligt, is het nog steeds niet genoeg om groepsimmuniteit te bereiken. Dit betekent dat kwetsbare individuen, zoals die met een immuunstoornis, bijzonder risico lopen. Deze lage vaccinatiegraad benadrukt het belang van een hogere deelname aan het vaccinatieprogramma om de gemeenschap als geheel te beschermen.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om niet te vaccineren. Volgens het RIVM kan dit te maken hebben met wantrouwen, religieuze overtuigingen, angst voor bijwerkingen, of het idee dat ziektes als bof, mazelen en rodehond niet langer een bedreiging vormen. Dit is met name het geval in gebieden die bekend staan als de 'Biblebelt', waar de vaccinatiegraad vaak lager ligt dan gemiddeld.

Initiatieven om vaccinatiegraad te verhogen

Om de vaccinatiegraad te verhogen, verkent het RIVM verschillende opties. Het wegnemen van belemmeringen kan hierbij helpen, bijvoorbeeld door het vergroten van de beschikbaarheid van vaccinaties en het verbeteren van de informatievoorziening. Hierdoor kunnen ouders en tieners beter geïnformeerde beslissingen nemen over vaccinatie en hopelijk meer vertrouwen krijgen in het proces.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.