Roken kan leiden tot psychische ziekten, bewijst nieuw onderzoek

LLara 1 september 2023 12:22

Nieuw onderzoek toont aan dat roken het risico op psychische aandoeningen zoals depressie, schizofrenie en bipolaire stoornis aanzienlijk kan verhogen. De studie, uitgevoerd door de Universiteit van Aarhus, gebruikt gegevens van 350.000 mensen om deze claim te ondersteunen.

Roken verhoogt risico op psychische aandoeningen

Het is alom bekend dat roken nadelige gevolgen heeft op onze gezondheid, het verhoogt onder andere het risico op trombose en diverse vormen van kanker. Recent onderzoek voegt nu psychische aandoeningen toe aan die lijst. Volgens de gegevens, verzameld door de Universiteit van Aarhus, verhoogt roken aanzienlijk het risico op depressie, schizofrenie en bipolaire stoornis.

Er was eerder onduidelijkheid over de oorzaak-gevolgrelatie tussen roken en psychische aandoeningen. Vragen zoals 'roken we omdat we psychische aandoeningen willen onderdrukken?' of 'krijgen we psychische aandoeningen omdat we roken?' bleven onbeantwoord. Dit nieuwe onderzoek verduidelijkt dat roken meestal voorafgaat aan de ontwikkeling van psychische aandoeningen. Het merendeel van de rokers in het onderzoek begon rond hun 17e met roken, terwijl ze pas vanaf hun 30e werden opgenomen met een psychische aandoening.

Nicotine kan serotonine opname remmen

Het exacte biologische mechanisme waardoor roken psychische aandoeningen veroorzaakt, is nog onduidelijk. Echter, één gangbare theorie is dat nicotine de opname van serotonine, een neurotransmitter, remt. Mensen met depressie hebben vaak een laag serotonine gehalte. Door te roken, kan de aanmaak van serotonine initieel gestimuleerd worden, wat een ontspannend effect heeft. Echter, bij langdurig roken kan nicotine het tegenovergestelde effect hebben en de aanmaak van serotonine juist remmen, wat kan leiden tot gevoelens van angst, verdriet en instabiliteit.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.