Rokende baas verhoogt kans op blaaskanker bij Schotse terriërs aanzienlijk

LLara 19 januari 2024 08:33

Nieuw onderzoek toont aan dat Schotse terriërs die in een rokerige omgeving leven, zes keer meer kans hebben om blaaskanker te ontwikkelen. Veel huisdiereigenaren zijn zich niet bewust van de risico's van roken voor hun huisdieren.

Schotse terriërs, roken en blaaskanker

Onderzoek onder Schotse terriërs toont aan dat deze honden een aanzienlijk verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van blaaskanker wanneer ze in een omgeving met sigarettenrook leven. De schadelijke stoffen uit de sigarettenrook zijn volgens dierenartsen vergelijkbaar met giftige stoffen uit uitlaatgassen. Deze stoffen worden door de honden opgenomen wanneer ze hun vacht of de kleding van hun baasjes likken.

Rokerige omgeving verhoogt kans op blaaskanker

Een driejarige studie waarbij 120 Schotse terriërs werden gevolgd, toonde aan dat de honden die in een rokerige omgeving leefden, tot zes keer vaker blaaskanker ontwikkelden. Een deel van dit risico is genetisch, maar de rokerige omgeving verhoogt dit risico aanzienlijk. De blaas is bijzonder vatbaar voor kankerontwikkeling als gevolg van de ophoping van schadelijke stoffen in de urine.

Het gevorderde stadium van blaaskanker bij honden kan leiden tot een tumor die zo groot is dat de doorgang van de blaas naar de plasbuis wordt geblokkeerd. Dit veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen en in veel gevallen moet de hond uiteindelijk worden ingeslapen. Dit benadrukt het belang van rookvrije omgevingen voor huisdieren, met name voor Schotse terriërs.

Roken leidt tot mondgezondheidsproblemen bij huisdieren

Roken leidt niet alleen tot blaaskanker bij honden, maar kan ook leiden tot ernstige tandvleesaandoeningen en tumoren in de mondholte van huisdieren. Dierenartsen zien regelmatig gevallen van ernstige tandvleesontstekingen en tumoren bij huisdieren die in een rokerige omgeving leven. Dit benadrukt nogmaals de schadelijke effecten van roken op de gezondheid van huisdieren.

Voor eigenaren die niet kunnen stoppen met roken, is het van essentieel belang om te zorgen voor goede ventilatie in de leefomgeving van hun huisdier. Roken in de buurt van huisdieren, vooral in afgesloten ruimtes zoals een auto, kan zeer schadelijk zijn voor hun gezondheid. Eigenaren worden aangemoedigd om buiten te roken en zorg te dragen voor voldoende ventilatie binnenshuis.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.