RS-virus treft met piek vroeger dan normaal: ziekenhuizen overvol met baby's en jonge kinderen

LLara 18 november 2023 18:01

De Nederlandse ziekenhuizen zijn momenteel gevuld met baby's en jonge kinderen die zware luchtwegproblemen ervaren door het RS-virus. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde komt de piek in besmettingen dit jaar vroeger en is het aantal gevallen hoger dan voorgaande jaren.

Eerder en hoger piek in RS-virus besmettingen

Ziekenhuizen in Nederland hebben momenteel hun handen vol aan baby's en jonge kinderen die kampen met ernstige luchtwegproblemen door het RS-virus. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde meldt dat de piek in het aantal besmettingen dit jaar vroeger komt dan voorgaande jaren. Bovendien is het aantal besmettingen dit jaar hoger dan in andere jaren.

Ziekenhuizen overbelast door RS-virus

Volgens kinderarts Lissy de Ridder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, is het aantal infecties nu al twee keer zo hoog in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Zowel de kinderafdelingen als de kinder intensive cares zijn overvol. Als gevolg hiervan worden geplande ingrepen afgezegd om ruimte te maken en worden kinderen overgeplaatst naar andere ziekenhuizen.

Het RS-virus is geen onbekend fenomeen in Nederland. Het komt vooral voor in de wintermaanden. De symptomen variëren van een neusverkoudheid en hoesten tot koorts, benauwdheid en in sommige gevallen longontsteking. Het is ook niet ongebruikelijk dat jonge kinderen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen vanwege het virus. Jaarlijks belanden er tussen de 150 en 200 baby's door het virus op de intensive care.

Mogelijk RS-virus vaccin voor zwangere vrouwen

Afgelopen zomer heeft de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA aangeraden om een vaccin tegen het RS-virus in te zetten voor zwangere vrouwen. Het idee is dat het vaccin pasgeboren baby's tot zes maanden na de geboorte beschermt tegen het virus. Begin volgend jaar zal de Gezondheidsraad zich over dit advies buigen. Als de overheid het advies accepteert, kunnen de eerste zwangere vrouwen zich laten inenten tegen het RS-virus.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.