RS-virus uitbraken: Hoe herken je het en wat kun je doen?

LLara 2 december 2023 07:47

Het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen, het RS-virus, is weer in opmars. We leggen uit hoe je het herkent, wat de symptomen zijn en wat ouders kunnen doen.

Het RS-virus en zijn symptomen

Het RS-virus, het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen, is momenteel op zijn piek. Dit virus treft vooral de jongste kinderen en baby's en kan ernstige symptomen veroorzaken. Benauwdheid, koorts, longontsteking en oorontsteking zijn enkele van deze symptomen. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en te weten wat te doen als je kind door het virus wordt getroffen.

Mogelijke gevolgen van het RS-virus

Hoewel het RS-virus voor de meeste kinderen onschuldig is, kan het bij zeer jonge baby's ernstige gevolgen hebben. Zij kunnen een longontsteking krijgen, uitdrogen en zelfs in het ziekenhuis belanden. In het ziekenhuis krijgen ze extra zuurstof en herstellen ze meestal snel. Echter, de gevolgen kunnen ernstig zijn en het is daarom belangrijk om de symptomen te herkennen en indien nodig medische hulp te zoeken.

Ouders, let op: wat kun je doen?

Als ouder kun je je kind helpen door het extra te laten drinken en paracetamol in een zetpil te geven. Maar let op: als je kind benauwd of suf wordt, of als het jonger dan drie maanden is en koorts heeft, of als het jonger dan een jaar is en niet goed drinkt, is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Deze symptomen kunnen wijzen op een ernstige infectie en vereisen medische aandacht.

Dit jaar komt de jaarlijkse piek van het RS-virus iets eerder dan normaal. Ziekenhuizen raken snel vol met kinderen die besmet zijn met het virus. Het is daarom van het grootste belang dat ouders de symptomen van het virus herkennen en weten wat ze moeten doen om hun kinderen te helpen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.