Rugpijn? Vermijd deze drie handelingen om een hernia te voorkomen

LLara 4 mei 2024 07:01

Rugpijn is een veelvoorkomend kwaal. Maar wist je dat bepaalde handelingen, zoals buigen, tillen en draaien, het risico op het ontwikkelen van een hernia kunnen verhogen? We geven je tips om dit te voorkomen en je rugklachten te beheersen.

Rugpijn: buigen, tillen en draaien verhoogt hernia risico

Rugpijn is een veelvoorkomende kwaal, en we weten allemaal dat zware objecten tillen een no-go is. Maar er is meer te vermijden: buigen, tillen én draaien. Volgens de American Association of Neurological Surgeons verhoogt dit de kans op hernia's, waardoor de kussens tussen de wervels kunnen scheuren of verschuiven. Dus let op hoe je beweegt als je last van je rug hebt.

Schade aan tussenwervelschijven? Vermijd drukverhogende bewegingen

Als je al rondloopt met rugpijn, is de kans groot dat er al schade is aan je tussenwervelschijven. De neuro- en wervelkolomchirurg Dr. Arthur Jenkins legt uit dat bijvoorbeeld buigen, tillen en draaien de druk in de schijfruimte verhogen en kunnen leiden tot een hernia. Het is dus zaak om deze bewegingen zoveel mogelijk te vermijden om verdere schade te beperken.

Alledaagse handelingen: klein maar potentieel schadelijk

Het zijn niet alleen de grote, zware objecten die je rug kunnen belasten. Ook alledaagse handelingen, zoals het tillen van een autostoeltje of het dragen van bagage, kunnen problemen veroorzaken voor je rug. Deze bewegingen, die vaak buigen, tillen en draaien combineren, verhogen het risico op een hernia. Let dus ook op bij de kleinste handelingen om je rug te beschermen.

Bewegen is een essentieel onderdeel van het leven, maar het is belangrijk om op de juiste manier te bewegen. Volgens Dr. Jenkins dien je je benen te gebruiken bij het tillen en jezelf te stabiliseren bij het oprapen van voorwerpen van de vloer. Verder raadt hij aan je rug- en buikspieren sterk te houden. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van rugpijn, maar ook bij het voorkomen van hernia's.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.