Schermgebruik bij kinderen kan leiden tot ernstige bijziendheid

LLara 16 oktober 2023 15:47

Uit onderzoek van het Oogfonds blijkt dat overmatig schermgebruik op jonge leeftijd kan leiden tot ernstige bijziendheid. Veel ouders zijn zich niet bewust van dit risico. Markus (19), die door overmatig schermgebruik ernstig bijziend werd, benadrukt het belang van meer bewustzijn.

Onbewustheid van ouders over schermgebruik en oogschade

Uit onderzoek van het Oogfonds blijkt dat veel ouders zich niet realiseren dat overmatig schermgebruik kan leiden tot blijvende oogschade bij hun kinderen. Er is meer bewustzijn nodig over de risico's van schermgebruik, en het Oogfonds wil hieraan bijdragen door middel van hun nieuwe podcastserie OverZien. Markus, die zelf op jonge leeftijd ernstig bijziend werd door overmatig schermgebruik, benadrukt dit punt: "Ik had graag eerder over de risico's geweten."

Kinderen die vaak en lang van dichtbij naar een scherm kijken, hebben een verhoogde kans om bijziend te worden. Bijziendheid houdt in dat objecten in de verte wazig worden gezien. Volgens de Rotterdamse studie Generation R is momenteel 25 procent van de 13-jarige kinderen bijziend. Dit betekent dat er gemiddeld acht bijziende kinderen in elke klas zitten.

Impact van overmatig schermgebruik op ooggezondheid

Uit onderzoek van het Oogfonds blijkt dat 74 procent van de kinderen tussen de 9 en 12 jaar dagelijks meer dan een uur naar een scherm kijkt. Dit overmatige schermgebruik kan leiden tot aanpassingen in het oog die ervoor zorgen dat het kind minder goed in de verte kan zien. Meer dan de helft van de 25-jarige vrouwen, de eerste generatie die met smartphones in aanraking kwam, is bijziend.

Risico's van vroege bijziendheid

De leeftijd waarop iemand bijziend wordt, speelt een grote rol in de toekomstige gezondheid van het oog. Kinderen die voor hun tiende bijziend worden, hebben een grotere kans om later hoogbijziend te worden. Dit betekent dat de ogen elk jaar slechter worden. Dit kan leiden tot een reeks oogproblemen, waaronder slijtage van het netvlies, netvliesloslating, glaucoom en staar.

Volgens het Oogfonds zijn veel ouders zich niet bewust van het belang van de 20-20-2-regel. Deze regel stelt dat na twintig minuten naar een scherm kijken, er twintig seconden naar iets in de verte gekeken moet worden en dat kinderen elke dag twee uur buiten moeten spelen. Het Oogfonds raadt ook leerkrachten aan deze regel te gebruiken in hun lessen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.