Schoenen aanhouden binnenshuis: Vies of schadelijk voor de gezondheid?

LLara 20 oktober 2023 08:21

Heb je je ooit afgevraagd of het dragen van schoenen binnenshuis slecht is voor je gezondheid? Wetenschappelijke studies en experts geven antwoorden over de mogelijke risico's en wat je kunt doen om een gezonde binnenomgeving te behouden.

De onzichtbare gevaren van schoenzolen

Sommige mensen vinden het normaal om hun schoenen in huis aan te houden, terwijl anderen ze liever bij de deur laten staan. Onderzoek heeft aangetoond dat bijna veertig procent van de schoenzolen de Clostridium difficile-bacterie draagt, die diarree en darminfecties kan veroorzaken. Hoewel de meeste mensen zo'n bacterie kunnen weerstaan, kunnen het vuil en de ziekteverwekkers die via schoenen worden verspreid, nog steeds een gezondheidsrisico vormen.

Microbioloog Rijkelt Beumer legt uit dat hoewel schoenen ziekteverwekkers het huis binnen kunnen brengen, de kans klein is dat volwassenen er ziek van worden, omdat deze ziekteverwekkers meestal niet kunnen groeien in een droge binnenomgeving. Hij benadrukt echter dat het risico voor kruipende kinderen groter is en dat het belangrijk is om regelmatig schoon te maken.

Andere belangrijke bronnen van besmetting

Hoewel schoenzolen vuil en bacteriën kunnen dragen, zijn huisdieren, besmet voedsel en vuile handen van personen die eten bereiden vaak grotere besmettingsbronnen, volgens microbioloog Rijkelt Beumer. Daarom is het belangrijk om niet alleen aandacht te besteden aan het schoon houden van je schoenen, maar ook aan de hygiëne van je handen en de voedselveiligheid.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.