Smoothies voor ontbijt: Gezond of niet zo?

LLara 4 september 2023 12:53

Het is een veelvoorkomende vraag: zijn ochtendsmoothies eigenlijk wel goed voor je gewicht? We verkennen de feiten, de mythen en geven deskundige inzichten.

Ochtendsmoothies: gezond of ongezond?

In plaats van brood eet Karen elke ochtend een zelfgemaakte smoothie, in de hoop dat dit haar zal helpen gewicht te verliezen. Een vriendin maakte haar echter onzeker door te beweren dat deze smoothies misschien niet zo gezond zijn als ze dacht. Ze is ongerust geworden en vraagt zich af of ze in plaats daarvan beter iets 'zwaarder' kan eten in de ochtend.

Smoothies en brood veroorzaken geen gewichtstoename

Er zijn veel tegenstrijdige meningen over voedsel en diëten, wat het moeilijk kan maken om te weten wat echt gezond is. Volgens Eveline van de Waterlaat, dieetpsycholoog, hoeven we ons geen zorgen te maken: zowel smoothies als brood zouden niet de oorzaak zijn van gewichtstoename. Of je snel honger krijgt na het drinken van een smoothie is per persoon verschillend en hangt af van de ingrediënten die je gebruikt.

Als je snel honger krijgt na het drinken van een smoothie, kun je proberen om meer vet, vezels of eiwitten toe te voegen. Dit kan onder andere door volle zuivel, avocado, bladgroenten, pitten, zaden of proteïnepoeder te gebruiken. Je kunt ook een smoothiebowl maken, die vaak meer vullend is dan een drinkbare smoothie.

De waarheid over fruit en gewichtstoename

Sommige mensen geloven dat fruit, dat fruitsuikers bevat, kan leiden tot gewichtstoename. Dit is echter een misvatting. Fruit bevat veel gezonde voedingsstoffen, waaronder vezels, die essentieel zijn voor een goede stoelgang en darmgezondheid. Van de Waterlaat adviseert om niet twee, maar drie stuks fruit per dag te eten, of je ze nu in één keer of gedurende de dag eet. Als je meer dan drie porties fruit in je smoothie gebruikt, kun je een deel vervangen door bladgroenten.

Het diepvriesfruit dat Karen in haar smoothies gebruikt, is absoluut gezond. Sterker nog, doordat het direct na de oogst wordt ingevroren, behoudt het meer vitamines dan vers fruit.

Het belang van een verzadigd gevoel

Het is belangrijk om een voldaan gevoel te hebben na het eten als je probeert af te vallen. Vetten, eiwitten en vezels geven doorgaans meer verzadiging dan koolhydraten. Het type voedsel dat iemand verzadigt, kan echter per persoon verschillen.

De rol van smaak bij gewichtsbeheersing

Eten dat je lekker vindt, biedt meestal meer voldoening dan voedsel dat je niet lekker vindt, volgens Van de Waterlaat. Smaak is een belangrijke factor bij het afvallen en wordt vaak onderschat. Vet geeft smaak aan een gerecht en een lekker mondgevoel. Het kan afvallen aangenamer maken en het gemakkelijker maken om het dieet op lange termijn vol te houden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.