Snel wandelen kan diabetes type 2 risico verminderen

LLara 29 november 2023 16:17

Een internationaal onderzoek heeft aangetoond dat mensen die sneller dan 6 kilometer per uur lopen, het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 met 39 procent kunnen verminderen. Hierbij spelen factoren zoals een verbeterde conditie, meer spiermassa en gewichtsverlies een rol.

Sneller wandelen vermindert diabetesrisico

Het zou niet uit moeten maken hoe snel je wandelt, zolang je maar beweegt, toch? Nou, blijkbaar wel. Volgens een internationaal onderzoek kunnen mensen die sneller dan 6 kilometer per uur wandelen, het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 significant verminderen. De studie laat zien dat de kans op deze ziekte met maar liefst 39 procent daalt bij mensen die een flink tempo aanhouden. Dit wijst erop dat de intensiteit van de beweging een belangrijke factor kan zijn in gezondheidsvoordelen.

Stevig doorlopen biedt meer voordelen

We weten al heel lang dat wandelen een geweldige manier is om de kans op diabetes type 2 te verkleinen. Maar wat we niet wisten, was welke wandelsnelheid het meest effectief was. Nu, dankzij een wereldwijde analyse uitgevoerd door universiteiten uit verschillende landen, weten we dat stevig doorgaan effectiever is dan langzamer lopen. Dus, de volgende keer dat je een wandeling maakt, probeer het tempo een beetje op te voeren. Het zou je gezondheid ten goede kunnen komen.

Sneller lopen leidt tot betere conditie

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven, het kan ook een positieve invloed hebben op verschillende aspecten van je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat sneller lopen kan leiden tot een betere conditie en meer spiermassa. Stevig doorstappen kan ook bijdragen aan gewichtsverlies, wat eveneens een positief effect heeft op de preventie van diabetes type 2. Dus, naast regelmatig wandelen, overweeg dan ook de snelheid te verhogen voor extra gezondheidsvoordelen.

In ons land is diabetes een veelvoorkomende aandoening, met naar schatting 1,2 miljoen mensen die eraan lijden. Nog schokkender is dat in negen van de tien gevallen het om diabetes type 2 gaat. Daarnaast zijn er ook nog eens 1,1 miljoen Nederlanders met prediabetes, een voorstadium van diabetes type 2. Deze cijfers onderstrepen het belang van preventie door middel van gezonde levensstijlkeuzes, zoals regelmatig en snel wandelen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.