Snotterseizoen in volle gang, maar geen paniek: 'Het hoort bij de tijd van het jaar'

LLara 12 oktober 2023 08:27

Het seizoen van luchtweginfecties is aangebroken, waarbij het coronavirus, het RS-virus en het griepvirus rondgaan. Ondanks een lichte stijging in coronabesmettingen, is er volgens het RIVM geen reden tot zorg. Hoewel er meer gesnotter om ons heen is, is er geen sprake van een forse toename in besmettingen.

Lichte stijging coronabesmettingen, maar geen zorgen

De tijd van het jaar waarin luchtweginfecties vaak voorkomen, is weer aangebroken. Dit wordt ook wel het 'snotterseizoen' genoemd, waarin verschillende virussen, waaronder het coronavirus, actief zijn. Hoewel er een lichte stijging te zien is in het aantal coronabesmettingen, is er volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geen reden tot zorg. De situatie is onder controle en er zijn geen tekenen van een significante toename in besmettingen.

Met de kortere dagen, dalende temperaturen en afnemende zonneschijn verandert ons gedrag. We blijven meer binnen, zitten dichter bij elkaar, en ventileren minder. Dit draagt bij aan de lichte toename van coronabesmettingen sinds juni. Het is van belang dat we ons bewust blijven van de noodzaak voor ventilatie, ook in de koudere maanden.

Nieuwe vaccinatierondes voor diverse virussen

Eenmaal per jaar zijn er nieuwe vaccinatierondes, die samenvallen met het begin van het seizoen van luchtweginfecties. Deze rondes zijn niet alleen bedoeld voor vaccinatie tegen het coronavirus, maar ook tegen andere virussen zoals griep. Het doel is om mensen te beschermen voordat het seizoen van luchtweginfecties in volle gang is.

RIVM-advies: Blijf thuis en draag een masker

Mensen die een luchtweginfectie oplopen, wordt geadviseerd om thuis te werken of in elk geval thuis te blijven. Als thuiswerken geen optie is, is het dragen van een mondneusmasker een goed alternatief. Daarnaast worden de bekende coronaregels benadrukt: hoest en nies in je elleboog, houd afstand tot anderen en vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.