Spaanse kinderen en hun schrikbarende eetgewoonten: Weinig fruit en groenten, meer ultrabewerkte voeding

LLara 7 juni 2024 07:01

Uit recent onderzoek van de Gasol Foundation blijkt dat de situatie van kinderobesitas in Spanje steeds ernstiger wordt. Het onderzoek toont aan dat slechts een klein percentage van de Spaanse kinderen voldoende fruit en groenten eet, terwijl de consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen toeneemt.

Slechte consumptie van fruit en groenten

Het eten van voldoende groenten en fruit is essentieel voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Toch laat het onderzoek van de Gasol Foundation zien dat het aantal Spaanse kinderen dat deze voedingsmiddelen consumeert, alarmerend laag is. Slechts 40% van de kinderen eet elke dag minstens één stuk fruit. Nog verontrustender is dat 86% van de kinderen niet genoeg groenten eet, minder dan de aanbevolen twee porties per dag.

Naast fruit en groenten vormen gezonde koolhydraten ook een belangrijk onderdeel van het dieet van een kind. Het is echter opvallend dat slechts 8% van de Spaanse kinderen de aanbevolen hoeveelheid koolhydraten consumeert. Nog zorgwekkender is dat slechts 5% van de kinderen voldoende volkorenproducten eet, die essentieel zijn voor de gezondheid en een goede darmfunctie.

Het Mediterrane dieet, dat rijk is aan verse groenten, fruit, volkorenproducten, vette vis en gezonde oliën, wordt steeds minder gevolgd door kinderen in Spanje. Deze verschuiving in eetgewoonten draagt bij aan de stijgende cijfers van overgewicht en kinderobesitas.

Hoge prevalentie van overgewicht en obesitas

De cijfers zijn schokkend: één op de drie Spaanse kinderen heeft overgewicht, en 12% lijdt al aan obesitas. Dit heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid van de kinderen, zowel nu als op de lange termijn.

Levenslange gevolgen van kinderobesitas

De Gasol Foundation waarschuwt dat kinderen die tijdens hun adolescentie overgewicht hebben, een grote kans hebben om hun hele leven met overgewicht te blijven. Dit verhoogt het risico op een reeks chronische gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.