Sporten: vrouwen plukken meer vruchten dan mannen

LLara 28 februari 2024 07:46

Een recent Amerikaans onderzoek toont aan dat vrouwen op de lange termijn meer gezondheidsvoordelen ervaren van sporten dan mannen. Dit verschil komt zelfs naar voren met minder inspanning van de kant van vrouwen.

Vrouwen ervaren meer gezondheidsvoordelen

Het is bewezen dat vrouwen die regelmatig sporten op de lange termijn meer voordelen ervaren dan hun mannelijke tegenhangers. Dit voordeel wordt niet alleen weerspiegeld in een betere algemene gezondheid, maar vermindert ook het risico op overlijden aan verschillende oorzaken met 24%. Dit is aanzienlijk meer dan de 15% risicovermindering bij mannen die hetzelfde niveau van fysieke activiteit hebben.

Minder inspanning nodig voor vrouwen

Het onderzoek toont aan dat vrouwen minder hoeven te sporten om dezelfde gezondheidsvoordelen te behalen als mannen. Vrouwen hoeven slechts iets meer dan twee uur matige tot krachtige cardiotraining per week te doen om de maximale gezondheidsvoordelen te krijgen. Dit is in schril contrast met mannen, die vijf uur per week moeten sporten om dezelfde voordelen te behalen.

'One size fits all'-benadering ter discussie

De resultaten van dit onderzoek zetten de 'one size fits all'-benadering van lichaamsbeweging op losse schroeven. Ze suggereren dat de aanbevelingen voor lichaamsbeweging moeten variëren afhankelijk van het geslacht, aangezien vrouwen sneller profiteren van beweging dan mannen. Dit roept op tot een herziening van de huidige richtlijnen voor lichamelijke gezondheid.

Cardiologen hopen dat de bevindingen vrouwen stimuleren om regelmatig te bewegen. Door dit te doen, investeren ze in hun gezondheid op de lange termijn. Het is een duidelijke boodschap dat regelmatige lichaamsbeweging niet alleen bijdraagt aan het algemeen welzijn, maar ook een aanzienlijke invloed heeft op de levensverwachting.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.