Stijging in aantal jonge kinderen met kinkhoest zorgt voor zorgen

LLara 4 april 2024 07:01

Nieuwe cijfers wijzen op een sterke toename van het aantal kinkhoestgevallen onder jonge kinderen. De ziekte kan ernstige hoestbuien en zelfs longontsteking veroorzaken, vooral bij baby's, wat de situatie zorgwekkend maakt.

Recordaantal kinkhoestgevallen onder jonge kinderen

Onderzoeksinstituut Nivel heeft onthuld dat het aantal gevallen van kinkhoest onder jonge kinderen naar recordhoogte is gestegen. Van elke 100.000 kinderen van 4 jaar en jonger raakten vorige week 31 kinderen besmet met de ziekte. Kinkhoest is bijzonder besmettelijk en kan langdurige hoestbuien veroorzaken die mogelijk tot longontsteking kunnen leiden.

Het RIVM heeft ook gemeld dat in de maanden februari en maart minstens vier baby's zijn overleden aan de gevolgen van kinkhoest. Dit soort sterfgevallen zo vroeg in het jaar is uitzonderlijk, aangezien normaal gesproken maar een paar sterfgevallen per jaar worden gemeld.

Vaccinaties kunnen kinkhoestproblemen verminderen

Hoewel er geen specifieke behandeling voor kinkhoest bestaat, kunnen vaccinaties de problemen wel verminderen. Dit is vooral belangrijk gezien de huidige toename van kinkhoestgevallen in Nederland, wat vooral gevaarlijk kan zijn voor jonge baby's.

Het RIVM meldde in februari dat de meeste besmettingen lijken te voorkomen rond de Biblebelt. Echter, het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van kinkhoest is verspreid over het hele land, wat betekent dat de ziekte daadwerkelijk overal voorkomt.

Afname vaccinaties draagt bij aan toename kinkhoest

Een belangrijke factor die bijdraagt aan de toename van kinkhoestgevallen is dat steeds minder mensen ervoor kiezen hun kinderen te laten vaccineren. Het RIVM onderzoekt momenteel hoe deze groep ouders beter kan worden bereikt en geïnformeerd over de voordelen van vaccinatie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.