Stijging van coronavirusdeeltjes in rioolwater: dreigt er een nieuwe golf?

LLara 24 augustus 2023 19:07

Tussen 7 en 13 augustus is het gemiddeld aantal coronavirusdeeltjes in het rioolwater met 58 procent gestegen. Dit veroorzaakt zorgen over een mogelijke opleving van het virus nu we richting het najaar gaan. Maar wat zegt dit precies en moeten we ons zorgen maken?

Stijging virusdeeltjes in rioolwater

In de periode van 7 tot 13 augustus is er een significante stijging van 58 procent waargenomen in de hoeveelheid coronavirusdeeltjes in het rioolwater. Deze toename kan gekoppeld worden aan de zomerperiode waarin mensen vaker op vakantie gaan, festivals bezoeken en meer in contact komen met anderen. Dit kan leiden tot een gemakkelijkere verspreiding van het virus. Toch is het aantal virusdeeltjes nog steeds relatief laag en zijn we op het laagste niveau sinds jaren.

Het RIVM monitort corona

Ondanks het feit dat de teststraten niet meer in gebruik zijn, blijft het RIVM het coronavirus monitoren. Dit doen ze onder andere door metingen in het rioolwater uit te voeren. Daarnaast houdt het RIVM bij hoeveel mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen en hoeveel er overlijden. Bovendien is er een groep vrijwilligers die wekelijks doorgeeft of ze klachten hebben. Al deze gegevens worden samengevoegd om een compleet beeld van de situatie te krijgen.

Epidemioloog Susan van den Hof voorziet dat het virus zich in het najaar waarschijnlijk makkelijker zal verspreiden. Dit heeft te maken met het feit dat het voor de meeste mensen langer geleden is dat ze hun laatste infectie of vaccinatie hebben gehad, waardoor er een iets grotere kans is om opnieuw besmet te raken. Het is echter wel belangrijk om te vermelden dat het coronavirus in het algemeen milder verloopt dan voorheen, dankzij de opgebouwde afweer door vaccinatie, eerdere infecties en de huidige, minder ziekmakende variant van het virus.

Nieuwe vaccinatieronde in oktober

Specifiek voor mensen die een grotere kans hebben op ernstige klachten, wordt er geadviseerd om in het najaar een vaccinatie te halen. Dit betreft onder andere 60-plussers en mensen met onderliggende ziektes. De nieuwe vaccinatieronde van de GGD start in oktober. Volgens de epidemioloog komen dezelfde mensen die voor de griepprik in aanmerking komen, ook voor deze vaccinatie in aanmerking. Hoewel het nu nog twee aparte prikken zijn, zou het in de toekomst mogelijk kunnen veranderen naar één vaccinatie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.