Stoppen met roken kan leiden tot meer hoesten

LLara 30 augustus 2023 11:56

Het kan verwarrend zijn als je na het stoppen met roken juist meer begint te hoesten. Mathise Hofmans, psycholoog en tabacoloog, legt uit waarom dit eigenlijk heel normaal is en hoe het met het herstelproces van je lichaam te maken heeft.

Hoesten na stoppen met roken

Het is niet ongewoon dat mensen die besluiten te stoppen met roken, merken dat ze meer hoesten dan voorheen. Ze kunnen zich zelfs slechter voelen dan toen ze nog rookten. Dit kan echter een normaal deel van het stopproces zijn en hoeft niet noodzakelijkerwijs een teken te zijn dat er iets mis is.

Verwijderen van slijmlaag na roken

Als je rookt, raken de haartjes die de slijmlaag in de longen omhoog bewegen, een beetje verlamd. Dit betekent dat ze niet zo goed werken als ze zouden moeten. Wanneer je stopt met roken, beginnen je lichaam en longen te werken om de slijmlaag die door het roken in je longen is opgebouwd, te verwijderen. Dit reinigingsproces kan leiden tot meer hoesten.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel stoppen met roken kan leiden tot meer hoesten, dit geen signaal is dat je gezondheid verslechtert. Integendeel, het is een teken dat je lichaam zich aan het herstellen is. Het stoppen met roken verhoogt niet je kans op vroegtijdig overlijden, maar het roken zelf wel.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.