Strengere regels geëist voor giftige vapes: 'Meer controle noodzakelijk'

LLara 24 mei 2024 07:01

Diverse Kamerleden eisen een strengere aanpak van vapes die giftige stoffen bevatten. Volgens hen is er dringende behoefte aan meer toezicht en strengere handhaving, met name op de verkoop via sociale media.

Giftige stoffen in vapes aangetroffen

Volgens een recent onderzoek uitgevoerd door een Brits laboratorium in opdracht van RTL Nieuws, bevatten de vapes die zijn verzameld van tien middelbare scholen in heel Nederland, giftige metalen, stoffen die kanker kunnen veroorzaken en een hogere hoeveelheid nicotine dan wettelijk is toegestaan. Dit verontrustende feit heeft geleid tot groeiende zorgen bij politici en andere belanghebbenden.

Oproep tot strengere regulatie van vapes

Het D66-Kamerlid Wieke Paulusma en het PVV-Kamerlid Patrick Crijns hebben de noodzaak benadrukt van een strengere regulatie van vapes. Beiden zijn van mening dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meer moet doen om te voorkomen dat jongeren toegang hebben tot deze schadelijke producten, vooral via sociale media waar de verkoop vaak plaatsvindt.

Ondanks het feit dat de online verkoop van e-sigaretten, inclusief via sociale media, al bijna een jaar verboden is, wordt er door verschillende politieke partijen op aangedrongen dat er strenger op deze regelgeving gehandhaafd wordt. Zij benadrukken het belang van het bijhouden van de veranderende trends in de verkoop, zoals online en onder de toonbank verkoop.

Er is een poging gedaan om wegwerpvapes te verbieden door middel van een wetsvoorstel dat is ingediend door de NSC, samen met het CDA en GL-PvdA. Desondanks heeft het voorstel net geen meerderheid in de Tweede Kamer behaald. Deze poging onderstreept de groeiende zorgen over de gezondheidsrisico's van vapes en de noodzaak van effectieve regelgeving.

NVWA krijgt extra bevoegdheden voor regulering vapes

Staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat de NVWA extra bevoegdheden zal krijgen om de regulering van vapes te verbeteren. Hij beschouwt de aanwezigheid van dergelijke vapes op de Nederlandse markt als volstrekt onverantwoord, vooral omdat ze de afgesproken maximale grenzen voor giftige stoffen overschrijden. Zijn verklaring onderstreept de urgentie van het nemen van verdere stappen om de situatie te verbeteren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.