Strijd voor vergoeding borstreconstructie na borstkanker: patiënten vechten tegen zorgverzekeraars

LLara 3 augustus 2023 09:33

Vrouwen die een extra operatie nodig hebben voor borstreconstructie na borstkanker lopen vaak tegen vergoedingsproblemen aan bij hun zorgverzekeraar. De discussie draait om de vraag of deze operaties als noodzakelijk of cosmetisch worden gezien.

Het gevecht om vergoeding voor borstreconstructie

Plastisch chirurgen en patiënten maken zich zorgen over het gebrek aan vergoeding voor reconstructieve operaties na borstkanker. Ondanks het feit dat deze operaties vaak noodzakelijk zijn voor het welzijn en de lichamelijke comfort van de patiënt, zien veel zorgverzekeraars deze ingrepen als 'cosmetisch' en weigeren ze deze te vergoeden.

Zilveren Kruis weigert hersteloperatie van Sliggers

Helen Sliggers, die in 2016 het BRCA1-gen bij haar werd geconstateerd, heeft te maken met serieuze klachten als gevolg van haar borstreconstructie. Zilveren Kruis heeft echter haar verzoek voor een hersteloperatie afgewezen, omdat zij vinden dat haar klachten 'niet ernstig genoeg' zijn. Sliggers benadrukt dat de pijn en ongemakken haar dagelijks leven sterk beïnvloeden.

Volgens plastisch chirurg Edin Hajder zijn vergoedingen voor problemen met borstprotheses of deuken in de borst vaak een strijdpunt met zorgverzekeraars. Hij geeft aan dat de eisen voor vergoeding erg streng zijn en stelt dat er sprake kan zijn van discriminatie omdat deze problemen met kleding bedekt kunnen worden.

Zorgverzekeraars reageren op kritiek

Zilveren Kruis en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) reageren verrast op de claims van Hajder. Hoewel bij een derde reconstructie een beoordeling plaatsvindt, beweren zij dat 70% van deze gevallen alsnog een vergoeding krijgt van Zilveren Kruis. ZN geeft aan open te staan voor een gesprek met de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) om ongelijkheden in de behandeling te bespreken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.