Suriname triomfeert in de strijd tegen malaria

LLara 4 november 2023 07:46

Suriname wordt internationaal geprezen voor zijn succesvolle aanpak van malaria, een ziekte die het land twintig jaar geleden nog teisterde. Dankzij toegewijde inspanningen zijn er sinds 2021 geen lokale gevallen van malaria gemeld.

Succesvolle uitroeiing van malaria

Hoewel Suriname is omringd door landen waar malaria veel voorkomt, zoals Guyana, Brazilië en Frans-Guyana, is het land erin geslaagd om de ziekte lokaal uit te roeien. Dit succes is geen kleinigheid, vooral gezien het feit dat Suriname als eerste land in het Amazonegebied deze prestatie heeft bereikt.

Internationale erkenning voor de strijd tegen malaria

In erkenning van de indrukwekkende strijd van Suriname tegen malaria, heeft de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) het land een internationale prijs toegekend. Deze erkenning onderstreept de effectiviteit van de inspanningen van het land om deze dodelijke ziekte tegen te gaan.

Belang van een malariavrij Suriname

Marthelise Eersel, de voorzitter van de Malaria Eliminatie Task Force, benadrukt het belang van een malariavrij Suriname voor de gezondheid en het welzijn van de lokale bevolking. Malaria, dat wordt veroorzaakt door de Plasmodium-parasiet, kan dodelijk zijn en wordt door besmette muskieten op mensen overgedragen.

Niet alleen Suriname, maar ook andere landen en steden hebben grote stappen gezet in de strijd tegen malaria. De Dominicaanse Republiek, Belize, de Mexicaanse staat Quintana Roo en de Braziliaanse stad Manaus zijn, net als Suriname, uitgeroepen tot 'Malariakampioenen' door de PAHO. Deze erkenning benadrukt de positieve impact van hun inspanningen op de gezondheid van hun inwoners.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.