Tekenbeet risico: Vleesallergie bedreigt vleesliefhebbers

LLara 5 augustus 2023 21:27

Het eten van rund, lam of varkensvlees kan voor sommige mensen een ernstige allergische reactie veroorzaken. De boosdoener? Een suiker genaamd alfa-gal, aanwezig in vlees en zuivelproducten, maar ook in het speeksel van een bepaalde soort teek. Deze alfa-galallergie blijft vaak onopgemerkt en kan ernstige gevolgen hebben.

Vleesallergie door tekenbeet

Vleesliefhebbers kunnen onaangename of zelfs dodelijke consequenties ervaren na het eten van rund-, lam- of varkensvlees. Dit komt door de suiker alfa-gal (galactose-alpha-1,3-galactose), die zowel in vlees als zuivelproducten voorkomt. Deze suiker is ook gevonden in het speeksel van de teek Amblyomma americanum, en de beet van deze teek zou de oorzaak kunnen zijn van deze mysterieuze vleesallergie.

Ernstige symptomen van vleesallergie

In tegenstelling tot de meeste andere voedselallergieën, die zich meestal binnen enkele seconden of minuten na inname openbaren, duurt het vier tot zes uur voordat de symptomen van een alfa-galallergie zichtbaar worden. Symptomen kunnen netelroos, kortademigheid en een mogelijk levensbedreigende anafylactische shock omvatten.

Het is verontrustend dat deze allergie relatief onbekend is bij professionals in de gezondheidszorg in de VS. Uit onderzoek bleek dat 42 procent van de ondervraagde artsen en verpleegkundigen nog nooit van het alfa-galsyndroom had gehoord, en 35 procent was niet zeker of ze de aandoening konden diagnosticeren of de juiste behandeling konden verzorgen.

Hoge prevalentie van alfa-galsyndroom

Vanwege de onbekendheid met de aandoening bij veel medische professionals, schatten onderzoekers dat er sinds 2010 tussen de 96.000 en 450.000 Amerikanen met het alfa-galsyndroom zijn geweest. Als deze schatting klopt, is dit de negende meest voorkomende voedselallergie in het land.

Volgens de Mayo Clinic leeft de teek Amblyomma americanum voornamelijk in het zuidoosten van de VS, waar de meeste gevallen van het alfa-galsyndroom ook voorkomen. Echter, het syndroom is ook waargenomen in andere delen van de wereld, zoals Europa, Australië, Azië, Zuid-Afrika, en Zuid- en Midden-Amerika.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.