
Er is een nationaal tekort aan hondsdolheidvaccins, waardoor de GGD preventief prikken heeft opgeschort. Rabiës, ook bekend als hondsdolheid, is gevaarlijker dan veel mensen zich realiseren, dus dit tekort kan ernstige gevolgen hebben.
GGD schort preventief prikken op
Er is op dit moment in Nederland een serieus probleem met de beschikbaarheid van hondsdolheidvaccins. De GGD heeft besloten de preventieve vaccinaties op te schorten, omdat er simpelweg niet genoeg vaccins beschikbaar zijn. Dit is zorgwekkend nieuws, aangezien rabiës een dodelijke ziekte is die kan worden overgedragen door dieren zoals honden, katten en vleermuizen.
De dodelijke dreiging van rabiës
Rabiës, ook bekend als hondsdolheid, is een zeer gevaarlijke ziekte die kan worden opgelopen door een beet of krab van een besmet dier. Als je in een risicogebied bent en door zo'n dier wordt gebeten of gekrabd, is het van levensbelang om onmiddellijk medische hulp te zoeken om besmetting te voorkomen. Het rabiësvirus heeft een lange incubatietijd, tussen de 20 en 90 dagen, en als je eenmaal symptomen begint te vertonen, is er geen behandeling meer beschikbaar en kan de ziekte dodelijk zijn.
Breder probleem van medicijntekorten
Het tekort aan het rabiësvaccin is helaas niet het enige tekort aan een belangrijk medisch product in Nederland. Er zijn momenteel tekorten aan verschillende soorten medicijnen en vaccins. Dit komt onder andere doordat Nederland een relatief klein land is en daardoor vaak niet voorrang krijgt bij de distributie van medicijnen op Europees niveau. Daarnaast zijn de medicijnprijzen in Nederland laag, wat de markt minder aantrekkelijk maakt voor fabrikanten.
Voor mensen die naar een risicogebied reizen en geen rabiësvaccin hebben, is het advies om weg te blijven van dieren. Het is belangrijk om honden, katten en apen absoluut niet te aaien of te voeren. Zo verklein je de kans op een beet of krab van een mogelijk besmet dier. Mocht je ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch worden gebeten of gekrabd, zoek dan onmiddellijk medische hulp.