Thuisonderzoek naar migraine met behulp van een digitaal dagboek

LLara 14 september 2023 17:33

Wetenschappers van de TU Delft en het Leids Universitair Medisch Centrum werken samen in het eerste thuisonderzoek naar migraine ter wereld. Door het gebruik van informatie uit het digitale hoofdpijndagboek van de patiënt hopen ze de oorzaken van deze onvoorspelbare ziekte beter te begrijpen.

Thuisonderzoek biedt nieuwe inzichten

Ongeveer 10 procent van de Nederlandse bevolking lijdt aan migraine, maar de oorzaak van deze aandoening blijft grotendeels onbekend. In een poging hier meer licht op te werpen, hebben wetenschappers van de TU Delft en het Leids Universitair Medisch Centrum een unieke aanpak ontwikkeld: het uitvoeren van een thuisonderzoek met behulp van een digitaal hoofdpijndagboek. Deze innovatieve methode verzamelt waardevolle informatie die kan helpen om de mysterieuze triggers van migraine te identificeren.

'Badmuts' met sensoren meet hersenactiviteit

Het onderzoek is gebaseerd op de deelname van patiënten, die een dagboek bijhouden dat is ontwikkeld door het LUMC. In aanvulling hierop worden de deelnemers gevraagd om dagelijks een speciale 'badmuts' te dragen, uitgerust met sensoren die hun hersenactiviteit meten. Deze unieke aanpak stelt de onderzoekers in staat om de mogelijke impact van dagelijkse activiteiten en ervaringen op de hersengezondheid van migrainepatiënten te onderzoeken.

Technologische ontwikkelingen stimuleren dagboekstudies

Hoewel dagboekstudies al sinds de jaren '60 worden uitgevoerd, heeft de opkomst van technologie, en in het bijzonder van apps, hun toepassing op grote schaal mogelijk gemaakt. Dit heeft geleid tot een ongekende toename van het aantal studies en heeft waardevolle inzichten opgeleverd. Dagboekstudies hebben in feite een revolutie teweeggebracht in de manier waarop onderzoek wordt gedaan naar een breed scala aan onderwerpen, waaronder de menselijke gezondheid.

Het uiteindelijke doel van het onderzoek is om met de verzamelde informatie een app te ontwikkelen. Deze app zou in staat zijn om te voorspellen of iemand een verhoogd risico heeft op het krijgen van een migraineaanval. Dit zou een belangrijke stap voorwaarts betekenen in de preventie en beheersing van migraine, een aandoening die de levenskwaliteit van miljoenen mensen wereldwijd beïnvloedt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.