Tijgermug duikt op in Oudenbosch: Inwoners ontvangen waarschuwing

LLara 29 september 2023 18:22

De Aziatische tijgermug, een mogelijk gevaar voor de volksgezondheid, is opgedoken in een woonwijk in Oudenbosch. De NVWA heeft omwonenden binnen een straal van 500 meter geïnformeerd en maatregelen getroffen om verdere verspreiding te voorkomen.

Tijgermug gesignaleerd in Oudenbosch

De aanwezigheid van de Aziatische tijgermug in Oudenbosch is een punt van zorg voor zowel de NVWA als de inwoners van het dorp. Deze mug, herkenbaar aan zijn kleine formaat en typerende zwart-witte streeppatroon, kan verschillende infectieziekten verspreiden. De NVWA heeft een waarschuwingsbrief gestuurd naar de omwonenden in de buurt van de vindplaats, binnen een straal van 500 meter. Dit maakt deel uit van de proactieve aanpak van de instantie om de inwoners te informeren en mogelijke risico's te minimaliseren.

Bestrijdingsmaatregelen door NVWA

Na de ontdekking van de tijgermug in de woonwijk, heeft de NVWA actie ondernomen om de mogelijke verspreiding van deze insecten te beheersen. Ze hebben lokvallen geplaatst om te controleren op de aanwezigheid van meer tijgermuggen en onderzoekers zijn gestart met het zoeken naar muggenlarven. Afhankelijk van de situatie kan de NVWA besluiten om de muggen te bestrijden, dit zal dan gebeuren in samenwerking met een gespecialiseerd bestrijdingsbedrijf.

Potentiële gezondheidsrisico's van de tijgermug

Met zijn vermogen om infectieziekten zoals het zikavirus en chikungunya te verspreiden, vormt de tijgermug een potentieel risico voor de volksgezondheid. Deze mug, die oorspronkelijk uit tropische regio's en Zuid-Europa komt, is niet onbekend in Nederland. In het verleden zijn er meldingen geweest van de aanwezigheid van deze mug in steden zoals Breda, Oss en Etten-Leur, wat het belang van voortdurende surveillance en preventie benadrukt.

Om de verspreiding van de tijgermug beter te kunnen beheersen, vraagt de NVWA aan de inwoners om een actieve rol te spelen. Mochten ze een tijgermug zien, dan wordt hen gevraagd deze te vangen en te bewaren, en een foto naar de dienst te sturen. Dit zal de autoriteiten helpen bij het opsporen en beheersen van mogelijke uitbraken van deze mug in de buurt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.