Toename in blauwtongvirus besmettingen; zes Groningse boerderijen getroffen

LLara 17 oktober 2023 07:41

Het blauwtongvirus, een dodelijke ziekte voor schapen, verspreidt zich gestaag over Groningse boerderijen ondanks de daling in temperaturen. Zes bedrijven in de provincie zijn inmiddels besmet, met name in de gemeente Westerkwartier. Landelijk zijn er meer dan achthonderd bedrijven getroffen.

Verspreiding door knutten

Kleine steekvliegjes, beter bekend als knutten, zijn de boosdoeners achter de verspreiding van het blauwtongvirus. Hoewel men hoopte dat de activiteit van deze insecten zou afnemen met de dalende temperaturen, blijkt dit niet het geval te zijn. Hierdoor neemt het aantal besmettingen nog steeds toe.

Schapen het zwaarst getroffen

Schapen zijn bijzonder vatbaar voor het blauwtongvirus en de gevolgen zijn vaak fataal. Dit maakt de situatie bijzonder zorgwekkend voor schapenhouders. Runderen kunnen het virus ook krijgen, maar overleven meestal, hoewel ze er wel ernstig ziek van kunnen worden.

Er wordt al gewerkt aan een vaccin tegen het blauwtongvirus in Zuid-Afrika. Echter, dit vaccin is nog niet goedgekeurd voor gebruik in Nederland. Dit betekent dat bedrijven nog steeds worden blootgesteld aan het risico van besmetting, zonder een effectieve preventieve oplossing.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.