Toename in luchtweginfecties: griepepidemie en meer corona deeltjes in rioolwater

LLara 21 december 2023 07:48

Het aantal mensen met luchtwegklachten in Nederland blijft toenemen, met officiële erkenning van een griepepidemie en een recordaantal coronavirusdeeltjes ontdekt in het rioolwater. Ondanks de stijging, ziet het ministerie van Volksgezondheid geen behoefte aan extra maatregelen.

Toenemende luchtwegklachten en griepepidemie

De toename van luchtwegklachten in Nederland blijft voortduren. Volgens recente meldingen van het RIVM is er sinds vorige week officieel sprake van een griepepidemie. Bovendien zijn er ook recordhoeveelheden coronavirusdeeltjes in het rioolwater gevonden, wat duidt op een groeiend aantal coronagevallen in het land. Ondanks deze ontwikkelingen is er volgens het ministerie van Volksgezondheid geen directe behoefte aan extra maatregelen, aangezien een coronabesmetting nu veel minder risicovol is dan tijdens de piek van de pandemie.

Naast de toenemende gevallen van griep en corona, is er ook een opmerkelijke stijging in andere luchtweginfecties. Het rinovirus en het RS-virus zijn twee van deze infecties die een aanzienlijke opmars hebben gemaakt, volgens cijfers van het Nivel, het onderzoeksinstituut van de gezondheidszorg. Deze toenemende trend in luchtweginfecties is een punt van zorg, omdat het de algemene gezondheid van de bevolking kan beïnvloeden en de druk op de zorgsector kan verhogen.

Toename van longontsteking gevallen

Een verontrustende trend die zich momenteel voordoet, is de toename van het aantal gevallen van longontsteking, vooral onder kinderen en jongvolwassenen van 4 tot 24 jaar. Deze stijging is aanzienlijk hoger dan in voorgaande jaren. Het RIVM en het Nivel zijn van plan om deze trend nader te onderzoeken door huisartsen te vragen extra keel- en neusmonsters op te sturen. Deze monsters zullen helpen om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van deze stijging.

Advies RIVM voor luchtweginfectie symptomen

Het RIVM adviseert mensen die symptomen vertonen die overeenkomen met een luchtweginfectie, om voorzorgsmaatregelen te nemen om verdere verspreiding te voorkomen. Dit betekent onder andere thuisblijven als je ziek bent, hoesten in je elleboog en het vermijden van contact met mensen die een extra risico lopen als ze ziek worden. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunnen we allemaal bijdragen aan het minimaliseren van het effect van de huidige toename van luchtweginfecties.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.